Deputatul Florica Cherecheș a făcut ieri o analiză a situației elevilor care au dat anul acesta evaluarea națională și bacalaureatul, concluzionând că o parte însemnată dintre aceștia se pierd „pe drum”.

 

Conform ISJ Bihor, la examenul de Evaluare Naţională, în judeţul Bihor, s-au înscris 4.664 elevi (aproximativ 83% din totalul elevilor de clasa a VIII-a, 5.600 elevi), dar 535 de elevi nu s-au prezentat la examen.

„Dintre aceştia, urmărind admiterea în liceu, constatăm că aproximativ 3.250 au intrat la liceu (un procent de abia 58% din totalul elevilor de clasa a VIII-a). În învăţământul profesional şi profesional dual, conform situaţiilor de pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, au intrat aproximativ 700 de elevi, ceea ce înseamnă 12% din totalul elevilor de clasa a VIII-a. În concluzie, aproximativ 70% dintre absolvenţii învăţământului gimnazial vor urma cursurile învăţământului liceal ori profesional. Probabil o parte din ei au rămas corigenţi, dar, totuşi, procentul de 30% este unul alarmant”, a spus Cherecheș care a concluzionat că în continuare absolvenţii de gimnaziu se îndreaptă spre profilul umanist, acolo unde matematica nu este probă de bacalaureat. În ceea ce privește bacalaureatul, deputatul a susținut că în Bihor 3.621 de elevi între 15 și 19 ani riscă să îngroașe rândurile celor care nu se regăsesc nici în școală, nici în câmpul muncii.

„Rata de promovare a examenului de bacalaureat în Bihor a fost de 65%. Acest procent se calculează raportat la numărul elevilor care s-au prezentat la toate probele de concurs. Realitatea e că au fost 5.550 de elevi înscrişi în clase terminale, din care la examenul de bacalaureat s-au înscris 4.147 de candidaţi și s-au prezentat 3.795 (68%), iar 2.471 au promovat examenul, adica 44,5% din totalul elevilor din clase terminale. Acesta ar fi procentul real, calculat la numărul elevilor din clasele terminale. 352 au absentat, iar 7 au fost eliminaţi din examen. Dintre cei care nu s-au prezentat, e posibil ca unii să se fi înscris la o școală postliceală sau să dorească să se angajeze sau să intre în afaceri, dar nimeni nu ne poate spune câți sunt în această situație.

Asta înseamnă că în Bihor, 1.755 elevi nu s-au prezentat la bac și 1.324 nu l-au luat, în total 3.086 de elevi care au absolvit liceul nu au finalizat cu examenul de bacalaureat, adică 55%!”, a mai spus Florica Cherecheș. Printre propunerile de remediere a situației, conform aceleiași surse, sunt: orientarea în carieră în gimnaziu, creșterea numărului de consilieri școlari, prezentarea unor trasee educaționale diverse, potrivite pentru fiecare, Intrarea la liceu să fie posibilă doar cu o medie peste 5 la evaluarea națională, realizarea unor internate cu cazare și masă gratuite pentru elevii din mediul rural înscriși în învățământul profesional, o promovare mai bună a învățământului profesional, conectarea învățământului la piața muncii, planul de școlarizare să cuprindă mai puține clase de liceu teoretic și mai multe de învățământ profesional și tehnic, introducerea bacalaureatului diferențiat sau facilități fiscale pentru agenții economici parteneri în învățământul dual.

„Să ne pese de fiecare copil, orice destin ratat afectează societatea noastră, copiii nu sunt doar numere, țin școlile în viață și catedrele pline! Trebuie să analizăm aceste rezultate, să luăm măsuri, să schimbăm situația”, a mai spus deputatul.