Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să dea mandat social-democraţilor să formeze guvernul pentru că PSD a câştigat alegerile. În schimb, Iohannis merge pe mâna „luzărilor”, a celor care au pierdut alegerile şi care acum „se bat pe ciolan”.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, care a obţinut un mandat de deputat în viitorul Parlament, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că electoratul a ales PSD şi nu PNL, după cum sperau Ludovic Orban şi Klaus Iohannis. „Alegerile nu trebuiau făcute acum”, susţine Mang, adăugând că acest lucru s-a dovedit prin prezenţa foarte scăzută la vot. „PNL şi Iohannis au insistat să organizeze alegerile pentru că erau convinşi de victorie”, a afirmat liderul PSD Bihor. El a amintit faptul că, înainte de alegeri, Ludovic Orban a declarat că premier va da partidul care va avea cele mai multe voturi, dar acum, după alegeri, „premier dă cine vrea Iohannis”. Mang a afirmat că PNL, USR PLUS şi UDMR ar forma „un fel de CDR (Convenţia Democratică Română, care a guvernat în perioada 1996-2000 – n.r.).  „Nu e chiar CDR pentru că acolo erau tot mulţi, dar măcar erau câştigători, acum luzării s-au adunat la ciolan”, a declarat Ioan Mang, care susţine că „trăim vremuri triste”, cu un viitor guvern format din „trei partide care se bat pe ciolan”. „Să vedem ce vor face luzării în continuare”, a adăugat liderul PSD Bihor. Potrivit lui Mang, preşedintele ar fi trebuit, în mod normal, să dea mandat PSD pentru a forma guvernul, cu Alexandru Rafila premier, „şi vă asigur că făceam guvern”. Mai exact, Ioan Mang consideră că alături de PSD ar fi fost UDMR, şi nemulţumiţii din PNL şi USR. „Nu uitaţi că 20% din parlamentarii PNL sunt din PSD”, a menţionat Mang. Viitorul deputat a anunţat că PSD nu va vota niciun guvern format în jurul PNL. Consilierul local Adrian Madar, purtător de cuvânt al PSD Bihor, a precizat că în cazul în care ar fi acceptat Rafila ca premier, printre măsurile pe care noul guvern le-ar lua imediat după instalarea în funcţii ar fi: testări Covid masive, întărirea capacităţii de răspuns a sistemului sanitar, întărirea DSP-urilor, deschiderea spitalelor şi pentru bolnavii cronici, call center şi site dedicat Covid, susţinerea veniturilor angajaţilor, dublarea alocaţiilor şi majorarea pensiilor, garantarea locurilor de muncă, redeschiderea pieţelor şi a şcolilor.

 

Rezultat mulţumitor

În ceea ce priveşte rezultatele la nivelul judeţului Bihor, Ioan Mang a menţionat că deşi nu a fost atinsă ţinta propusă – 22-25%, scorul a fost bun, PSD obţinând 19,3% la Senat şi 18,73% la Camera Deputaţilor.

 

„Cauzele le vom analiza ulterior”, a declarat liderul PSD Bihor, adăugând că, totuşi, are satisfacţia că social-democraţii au câştigat în aproape toate localităţile unde PSD are primari, excepţii au fost comunele Sânmartin şi Bulz. În schimb, PSD a reuşit să câştige în Pomezeu şi Avram Iancu, unde primari sunt doi liberali. Ioan Mang a afirmat că sunt semne de întrebare în unele localităţi unde numărul persoanelor care au votat pe liste suplimentare este foarte mare. Printre exemplele date se numără Oradea – 3.253 votanţi pe listele suplimentare, Sânmartin – 606, Rieni – 500, Lăzăreni – 252, Copăcel – 258. „Mă îndoiesc că în Rieni sunt atâţia oameni care locuiesc acolo, dar care nu au buletin. Probabil s-a dorit un scor bun acolo. Se ştie că primarul din Rieni vrea de ani buni să fie parlamentar”, susţine preşedintele PSD Bihor.