Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a anunţat ieri demararea unei campanii de strângere de semnături împotriva exproprierilor pe care le are în vedere municipalitatea orădeană pentru realizarea unei căi de acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian.

Consiliul Local Oradea a aprobat, la sfârşitul lunii august, exproprierea a trei case şi a unor terenuri pentru realizarea unei străpungeri care va lega strada Libertății de Parcul Traian, astfel încât să permită accesul la pasajul care subtraversează Bulevardul Magheru. În momentul de față, conducătorii auto ajung din strada Libertăţii în Parcul Traian după intrarea în pasajul subteran pe sub Bulevardul Magheru. Pentru a circula spre Aleea Ştrandului, Gara Oradea sau în sens invers, către strada Mihai Eminescu, sunt nevoiţi să se întoarcă în giraţia din Piaţa Emanuil Gojdu. Printre terenurile care vor fi expropriate se numără şi o parcelă de 220 mp aparţinând Parohiei Reformate Olosig, care a iniţiat deja o petiţie online pentru stoparea proiectului. Ieri, preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, fost eurodeputat şi fost episcop reformat, a anunţat că împreună cu PPMT se alătură acestui demers prin iniţierea unei campanii de strângere de semnături, care se va derula timp de o săptămână, în faţa Magazinului Crişul, între orele 12.00-16.00.

„Cu indignare am luat la cunoştinţă despre planul municipalităţii de a deschide o stradă între Parcul Traian şi Piaţa Libertăţii. Ne opunem acestui plan şi adresăm o chemare către toate Bisericile surori, în frunte cu Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, laolaltă cu Bisericile minoritare maghiare, să ne acorde sprijin în acest caz şi să ne opunem planului de distrugere a patrimoniului istoric al oraşului”, a declarat Tokes. El a amintit că nu e pentru prima dată când se opune unor demersuri ale autorităţilor locale vizând această zonă. „Am dus o luptă crâncenă pe plan legal şi pe plan politic cu 10-20-30 de ani în urmă pentru redobândirea şcolii noastre Lorántffy Zsuzsanna, am şi câştigat cazul. Apoi, terenul sportiv al şcolii a fost în pericol, ne-am opus, am protestat şi ne-am atins ţelul. Sperăm că şi în acest caz vom reuşi să oprim acest plan fără de minte, care ne aduce aminte de metodele comunismului, când, fără consultare, fără consens al societăţii, s-au dărâmat atâtea case şi instituţii”, a afirmat fostul episcop. Laszlo Tokes a fost primul care a semnat lista, urmat de şeful Cabinetului de politică externă şi naţională a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt.  

„Dorim să facem un apel către cetăţenii oraşului nostru, care apreciază clădirile istorice ale oraşului. Cerem locuitorilor, indiferent de etnie şi de religie, să se implice în această acţiune, un exerciţiu democratic”, a declarat Szilagyi Zsolt. El a menţionat că nu este nevoie să se dărâme clădirile şi să se deschidă o nouă stradă pentru că situaţia se poate rezolva dispunând circulaţia pe dublu sens pe strada Andrei Şaguna.

Listele cu semnături vor fi puse la dispoziţia Bisericii Reformate Olosig şi transmise municipalităţii orădene. Tokes a precizat că în cazul în care Primăria Oradea nu va ţine cont de dorinţa orădenilor, vor fi iniţiate şi alte acţiuni. „Vom organiza un protest paşnic de nesupunere faţă de acest dictat”, a afirmat preşedintele CNMT.