Problema reautorizării fermei Nutripork a fost prezentată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilaş. Deputatul PNL Florica Cherecheş i-a cerut vicepremierului să verifice dacă noua şefă a instituţiei, Olimpia Mintaș, se află în conflict de interese, având în vedere că firma sa a realizat evalurea de mediu în vederea reautorizării fermei.  

 

În întrebarea adresată ministrului Gavrilescu, deputatul liberal menţionează că ferma este în proces de reautorizare, pentru că autorizația eliberată în 2007 expiră în data de 29 octombrie. Noua autorizaţie trebuie emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care, de ieri, 25 octrombrie, are o nouă şefă, Olimpia Mintaş. Florica Cherecheş remarcă faptul că data instalării noii şefe a APM Bihor coincide cu ziua în care s-a întrunit Comitetul de Analiză Tehnică pentru a discuta dosarul de reautorizare. „Din informațiile mele, doamna Mintaș a participat la un concurs la minister în 5 octombrie și a obținut un post de Consilier superior la Agenția Națională de Mediu. Săptămâna asta, lucrurile s-au precipitat, a fost repusă pe fosta poziție, în 24 octombrie, doamna Calapod, a fost vacantat postul de director executiv și apoi a fost detașată în interesul serviciului, la APM Bihor, doamna Mintaș, cu un salariu mult peste nivelul agenției județene sau al fostului director”, menţionează Cherecheş adăugând că „revoltător este faptul că doamna Mintaș semnează, din partea firmei proprii, Acormed, Raportul de amplasament, piesa de rezistență în obținerea noii autorizații”. Deputatul PNL mai precizează că în raportul întocmit de Acormed şi semnat de Olimpia Mintaş se menţionează că „fluxul tehnologic realizat pe amplasament de către SC Nutripork SRL, a condus la concluzia că unitatea îndeplinește și respectă condițiile pentru prevenirea și controlul integrat al poluării datorate activității desfășurate, recomandăm emiterea Autorizației integrate de mediu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale”.

În acest fel, susţine Florica Cherecheş, sunt ignorate, cu bună știință, toate reclamațiile cetățenilor din ultimii 10 ani, petițiile online semnate de zeci de mii de orădeni, scăderea prețurilor locuințelor din cele două cartiere puternic afectate (Rogerius şi Ioşia), impactul negativ asupra activităților recreative și comerciale din zonă. „Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork își poate rezolva autorizația în condițiile în care le dorește. Sunt prea multe coincidențe în tot acest parcurs, care distrug și ultimele rămășițe din imaginea acestei instituții care nu își îndeplinește menirea în acest caz, și anume, să se asigure de calitatea aerului respirat de orădeni”, a afirmat deputatul orădean. În acest context, Florica Cherecheş a întrebat-o pe Graţiela Gavrilaş dacă va dispune o verificare a ipotezei potrivit căreia Olimpia Mintaș s-ar afla în conflict de interese în momentul în care ar trebui să semneze autorizația de mediu, în calitate de director executiv. „Există suspiciuni că tot ce s-a întâmplat cu numirea unui nou director exact în acest interval a fost bine regizat și reprezintă interesele unui grup restrâns de oameni. Vă cer să dispuneți o verificare în acest sens și să ne comunicați rezultatele. Vă întreb, de asemenea, dacă veți continua investigațiile asupra poluării olfactive generate de firma Nutripork la care sunt supuși zeci de mii de cetățeni din Oradea, așa cum v-am solicitat de mai multe ori în acest an”, a menţionat deputatul Florica Cherecheş, adăugând că, în Bihor, grupul de firme Nutrientul are peste 15 ferme de porci și de pui, care „generează duhori insuportabile, fără ca Agenția de Mediu să întreprindă ceva”.