Modificarea şi completarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice în sensul instituirii Programului „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum” a fost adoptată de Senat. Printre iniţiatori se numără senatorul bihorean Adrian Hatos.

Senatorul PNL Adrian Hatos, alături de senatorii liberali Lucia Dina Mutean, Monica Anisie, Alina Gorghiu și de senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, a propus modificarea şi completarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, în sensul instituirii Programului „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum”, un demers legislativ menit să contribuie la conştientizarea şi sensibilizarea populației cu privire la sănătatea mentală maternală (depresia post-partum) și la formarea unei comunităţi de sprijin pentru mamele post-partum.

„Nevoia acestei modificări legislative vine în primul rând din faptul că, la nivel mondial, depresia a fost recunoscută ca fiind una din problemele majore de sănătate publică și este de două ori mai frecventă la femeile aflate la vârsta fertilă - depresia post-partum. Rata de prevalenţă a depresiei post-partum este cuprinsă între 10-17% în rândul mamelor, cu rate mai mari în rândul populaţiei cu venituri reduse şi a imigranţilor. În România, numai în anul 2020 au născut 190.000 de mame, dintre care 110.000 au suferit de baby blues, iar 40.000 de depresie postnatală severă. În al doilea rând, de cele mai multe ori depresia post-partum nu este diagnosticată, prin urmare nu este tratată. Fără evaluare de către specialişti şi fără tratament, această afecţiune poate avea o evoluţie lungă şi cu efecte dăunătoare atât pentru mamă, bebeluş şi întreaga familie. Și nu în ultimul rând, în România nu există un sistem naţional de sprijin pentru mame, aşa cum au alte ţări precum Franţa, Elveţia, Finlanda, Marea Britanie sau Canada”, precizează biroul parlamentar al senatorului Adrian Hatos.

Modificarea legislativă propusă se prevede instituirea Programului „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie - Ziua Europeană de combatere a depresiei. În „Săptămâna de conştientizare a depresiei post-partum” se va urmări sprijinirea şi sensibilizarea populaţiei pentru adoptarea acelor schimbări necesare privind sănătatea mentală a gravidelor şi mamelor, prin promovarea politicilor de bune practici/intervenţie privind îngrijirea interdisciplinară, instruirea cu privire la factorii de risc şi impact, detectarea precoce a depresiei, precum şi modalităţi eficiente de prevenţie/intervenţie cum ar fi: screening-ul, programe de vizitare la domiciliu, programe de autoajutorare ghidate şi diferite tipuri de terapii. Totodată, ca beneficiar al programelor ştiinţifice, medicale, educaţionale şi sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor psihice, precizate de lege, se adaugă şi grupul „mame post-partum”.

„Prin demersul nostru ne dorim să contribuim la consolidarea și garantarea drepturilor persoanelor cu depresie postnatală, la îmbunătăţirea practicilor în jurul sănătăţii mintale materne, de care România are nevoie, la educația populației privind depresia post-partum şi la determinarea comunităților să-și construiască propriile strategii de susținere pentru mamele post-partum”, a declarat profesorul universitar Adrian Hatos.

Modificarea şi completarea Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 a fost adoptată, în Senat, cu 99 de voturi pentru și 12 abțineri, pe 28 septembrie 2022 (L488/2022). Camera Deputaților este for decizional în acest caz.