Prezent sâmbătă la Oradea, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că partidul din care face parte are rezerve privind noua contribuţie de solidaritate socială, de 2%, şi a menţionat că, cel mai probabil azi, vor discuta cu PSD pe această temă.

 

ALDE a organizat sâmbătă la Oradea o întrunire regională în cadrul proiectului demarat în urmă cu o lună, de profesionalizare şi dezvoltare internă, pregătiri intense pe zona de comunicare şi mai ales, comunicare online. Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud şi Maramureş. La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian, care a menţionat că partidul din care face parte este unul tânăr, condus de oameni cu experienţă, partid aflat „în slujba libertăţii”. „Liberatatea cetăţenească şi liberatatea economică ne diferenţiază de celelalte două partide politice importante. În privinţa libertăţii cetăţeneşti ne diferenţiem clar de PNL, care a devenit un partid slugarnic şi fanatizat. Libertatea economică ne diferenţiază de colegii de alianţă, PSD”, a afirmat Vosganian, adăugând că ALDE nu intenţionează să rupă alianţa cu PSD. El a menţionat că atunci când au fost nepotriviri între gândirea social-democraţilor şi ALDE acestea au fost soluţionate fără ca ALDE să-şi abandoneze principiile. Vosganian a dat exemplul impozitului pe gospodărie, impozitului pe cifra de afaceri, a splitării TVA sau taxa de solidaritate, la care, ulterior, s-a renunţat sau au fost nuanţate. „Alaltăieri a mai apărut o idee privind contribuţia de solidaritate. Precizez nu e vorba de taxa de solidaritate, ci e vorba de o contribuţie de solidaritate de 2%. Din cauza acestui anunţ, eu mi-am anulat ieri (vineri, n.r.) o întâlnire pe care o aveam cu sindicatele şi cu patronatele la Iaşi, pentru că nu am vrut să spun lucruri pe care trebuie să le spun partenerilor de alianţă. Avem rezerve în legătură cu acest procent de 2% şi vrem să ştim  exact de unde provine”, a declarat Varujan Vosganian.

 

Corcheş, ales preşedinte

Cu o zi înainte de întâlnirea regională la care a participat Varujan Vosganian, la Oradea au avut loc alegeri pentru conducerea organizaţiei municipale a ALDE. Preşedinte a fost ales Dorin Corcheş, vicepresedinte al Administraţiei Fondului de Mediu.

Noul preşedinte Dorin Corcheş a menţionat că ţinta pentru anul 2020 este accederea ALDE în Consiliul Local Oradea. El a criticat actuala configuraţie a CLO, susţinând că „nu este sănătos pentru democraţie ca o singură formaţiune politică să deţină singură puterea”. „La aproape un an şi jumătate de la alegeri constatăm o lipsă totală a opoziţiei în Oradea. Decizia unică şi totală a celor care conduc oraşul nu e sănătoasă”, a declarat liderul ALDE Oradea. El a criticat şi conducerea Primăriai Oradea, punând accent pe lipsa asigurării agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în sezonul rece al cincilea an consecutiv, precum şi graba şi „hei rup-ul” cu care au fost făcute proiectele de infrastructură. În privinţa grevei de la OTL, Dorin Corcheş a criticat atitudinea pe care primarul Ilie Bolojan a avut-o faţă de protestatari. „Spre surprinderea mea, am observat în ultimele zile că în Oradea nu mai poţi să-ţi spui punctul de vedere. E adevărat că greva de la OTL a generat un disconfort total pentru orădeni, dar atitudinea pe care a avut-o primarul şi conducerea Primăriei a fost agresivă. Mă întreb ce ar fi fost dacă aceeaşi atitudine ar fi avut-o şi premierul şi Guvernul faţă de protestatarii din Sănătate”, a menţionat Corcheş, susţinând că „un dialog corect, coerent ar fi ajutat” la soluţionarea problemei.