Liderii locali ai PPMT au criticat dur partidele aflate la guvernare în ultimii ani, printre care şi UDMR, pentru faptul că Autostrada Transilvania a rămas de 13 ani doar la stadiul de promisiune. Pentru a taxa incompetenţa celor care ne-au condus în aceşti ani, liderii PPMT Bihor cheamă populaţia la un protest ce va avea loc în 9 septembrie, cu deplasare pe tronsonul autostrăzii.

 

Zatyko Gyula, vicepreşedintele PPMT, şi Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, au organizat ieri o conferinţă de presă, în care au criticat vehement situaţia dezastruoasă în care se află Autostrada Transilvania, care, în ultimii 13 ani, apare în promisiunile electorale tot la patru ani, fără însă a se materializa nimic concret în teren.

„Este o ruşine ca, la Centenar, Oradea să fie legată prin autostradă de Budapesta şi de Cluj, nu. Distanţa Oradea-Cluj se parcurge mai repede pe bicicletă decât pe patru roţi”, a spus liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, în conferinţa de presă ce a avut loc vineri. La rândul său, Zatyko Gyula aduce reproşuri nu numai PSD-ului, partidul aflat cel mai mult la guvernare în aceşti ani, dar şi  preşedintelui UDMR Bihor, Cseke Attila, care în fiecare campanie electorală a promis că va face presiuni pentru finalizarea autostrăzii, însă toate acestea au rămas fără concretizare. „Cseke a spus o dată că nu se poate şoferi pe hârtie ci doar pe asfalt. Din păcate, nu poţi şoferi nici pe promisiuni. Dintr-un tronson de 415 km cât are în total Autostrada Borş - Braşov, în atâţia ani au fost finalizaţi doar 54 kilometri, însă şi ăia lasă de dorit, nu au parcări, puncte de coborâre, iluminat. Ca să nu mai vorbim cât au costat aceşti 54 de km. Din informaţiile noastre, un kilometru de autostradă a costat 27 milioane de euro, cam de zece ori mai mult decât ar trebui să coste în condiţii normale”, a declarat Zatyko Gyula. Liderii PPMT condamnă unele declaraţii ale unor politicieni din actuala putere care bagatelizează importanţa construirii de autostrăzi, considerând că alte domenii ar fi prioritare. „Este o ruşine pentru această guvernare să vină unul dintre parlamentarii PSD să spună să o lăsăm mai moale cu autostrăzile, ca să avem bani pentru pensii şi salarii. De aici se vede cum este gestionată această ţară”, spune Zatyko, care mai adaugă că pentru unele proiecte mai puţin prioritare, cum ar fi un stadion în Alexandria, în valoare de 12 milioane euro, pot fi alocaţi bani, dar pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania, nu. Lipsa unei autostrăzi care să le lege de Occident, în opinia liderilor PPMT, condamnă Transilvania, dar şi alte zone ale ţării, precum Moldova şi Constanţa, la stagnare economică. „Lipsa Autostrăzii Transilvania este o mare ruşine pentru România, în condiţiile în care, din 2020, Ardealul va fi legat de Capitala Ungariei, nu şi de cea a României”, a punctat Csomortanyi. Acesta este motivul pentru care, pe 9 septembrie, în colaborare cu mai multe ONG-uri, va fi organizat un protest pe două roţi, bicicliştii participanţi urmând a face un tur pe tronsonul Autostrăzii, până la Marghita. „Vom porni din Parcul Traian, după ce vom depune o petiţie privind situaţia Autostrăzii Transilvania Nord la Prefectura Bihor, după care vom merge pe tronsonul autostrăzii până la Marghita, o acţiune similară fiind organizată din direcţia Şimleul Silvaniei, la care vor participa colegi din judeţul Sălaj, deoarece şi ei vor să atragă atenţia Guvernului.

De asemenea, vom iniţia şi o strângere de semnături”, a anunţat Csomortanyi, care a mai adăugat că va fi creat un site prin intermediul căruia oamenii să-şi poată anunţa intenţia de a participa la protest. „Ideea este să participăm cât mai mulţi, pentru că lipsa autostrăzii nu este o problemă etnică”, a conchis liderul PPMT Bihor, precizând că detalii cu privire la marşul de protest vor fi anunţate, ulterior, prin intermediul unor comunicate de presă.