Săptămâna trecută membrii Partidului Oamenilor Liberi din Bihor și-au ales, prin vot electronic, candidații la alegerile locale din toamna anului 2020. 

Candidat la funcția de primar al Municipiului Oradea a fost ales Dan Mircea Jacan, jurnalist și scriitor, în prezent director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Pentru Consiliul Local al municipiului Oradea, membrii POL au ales o listă de candidați în care pe primele locuri se află Orlando Balaș, profesor de limba și literatura germană la Universitatea din Oradea, autor de manuale de germană și activist civic, Mircea Jacan, Kante Meister, profesor la Facultatea de Arte din Oradea, doctor în arte vizuale, consilier în proiecte de restaurare a clădirilor monument istoric, Szilagyi Enikö, licențiată în limbi străine, și Adrian Oegar, manager la o companie privată și activist pentru mediu și democrație.

"Partidul Oamenilor Liberi susține inițiativa privată în domeniul economiei, culturii și sportului și dorește încurajarea inițiativei locale, fără discriminări în funcție de domeniul de activitate și fără favorizări de natură politică.

POL Bihor militează pentru conservarea identității arhitecturale a Oradiei și va acționa împotriva exproprierilor și demolărilor abuzive și nejustificate. Dorim o dezvoltare sustenabilă și rațională a orașului, centrată pe confortul și bunăstarea tuturor orădenilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități și a celor defavorizate social.

Partidul Oamenilor Liberi susține dezvoltarea mobilității lente (pietonale, biciclete) și a transportului public modern și accesibil, pentru limitarea transportului cu mașini individuale. Proiectele noastre vor trata bicicleta sau trotineta ca pe o metodă de transportul alternativ, nu ca pe un mod de agrement. 

„La nivelul Oradiei, în ultimii 12 ani s-au tăiat o treime din arborii maturi, iar plantările au fost insuficiente. Partidul Oamenilor Liberi va promova hotărâri de consiliu local pentru ameliorarea acestei situații. De asemenea, POL susține iubitorii de animale și militează pentru rezolvarea civilizată a problemei animalelor fără stăpân. 

POL susține sportul de masă și va promova acordarea de tichete valorice cu care elevii să achite o parte din cheltuielile pentru practicarea sportului la orice club din oraș. Dorim un tratament echitabil pentru toate sporturile și cluburile sportive din Oradea, fără favorizarea unora în dauna altora.

POL susține transparența administrației și implicarea cetățenilor în deciziile publice. Cerem organizarea de licitații corecte pentru atribuirea lucrărilor publice și stoparea practicilor de favorizare a firmelor de casă, care în ultimii ani au obligat Oradea la plata unor amenzi de zeci de milioane de euro, bani luați din buzunarul fiecărui orădean.

POL solicită organizarea de concursuri corecte pentru proiecte din domeniul sportului, tineretului și educației, după reguli clare și jurizate competent de specialiști în domeniu. Dorim susținerea culturii și artelor, a manifestărilor independente din domeniul muzicii, artelor plastice și literaturii, cultura și arta fiind din păcate un domeniu neglijat în Oradea în ultimul deceniu. 

În zilele următoare vom continua campania de strângere a semnăturilor necesare pentru susținerea candidaților POL la alegerile locale, în mai multe puncte din oraș, unde se pot preda liste de semnături sau se poate semna: Columbus Cafe (în pasajul Vulturul Negru), magazinul Altes Doi (Bulevardul Decebal nr. 55), Sala GYM (Aleea Emanuil Gojdu, lângă Podul Intelectualilor, între orele 16.00-21.30) și pe Str. Republicii (în zona pietonală de lângă Farmacia nr. 3, între orele 16.00-21.00)”, se afirmă într-un comunicat al POL.

Partidul Oamenilor Liberi este un partid local, ale cărui acțiuni vizează rezolvarea problemelor locale ale comunităților. Dacă vor fi aleși în Consiliul Local, candidații POL vor colabora punctual, pe proiecte, cu reprezentanții altor partide, fără a intra însă în nici o alianță politică", se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei.