Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că împărțirea posturilor la nivel județean se va face în funcție de negocierile de la nivelul coaliției, însă el consideră că ar fi „lipsită de rațiune” pretenția UDMR de a avea viceprimar în Oradea și vicepreședinte la CJ Bihor, având în vedere scorul obținut de PNL.

În privința prefectului, Bolojan consideră că Dumitru Țiplea nu ar trebui înlocuit, însă decizia nu este a PNL Bihor.

„Este o coaliţie de guvernare, prin urmare cred că, aşa cum ministerele au fost repartizate, cel puţin teoretic, după rezultatele din alegeri, probabil şi în cazul prefecţilor şi subprefecţilor lucrurile vor urma acelaşi algoritm. Este posibil ca în anumite județe, poate și în Bihor, să fie numiţi prefecţi şi subprefecţi în baza înţelegerilor făcute la nivel central”, a declarat Ilie Bolojan cu privire la posibilitatea ca USR să obțină funcția de prefect în județul Bihor, post ocupat în prezent de Dumitru Țiplea. Liderul PNL Bihor a menționat însă că, din punctul de vedere al filialei pe care o conduce, nu există nici un motiv pentru ca Țiplea să fie înlocuit, având în vedere modul în care s-a descurcat în acest an în care au fost organizate atât alegeri locale, cât și alegeri parlamentare.

„Din punctul nostru de vedere, domnul Ţiplea a avut o prestaţie bună în acest an, s-a implicat în foarte multe proiecte, care au fost gestionate într-o formulă onorabilă, fără sincope. A existat o colaborare bună cu toate administraţiile locale”, a declarat Ilie Bolojan, adăugând că, „din punctul nostru de vedere, domnul Ţiplea se califică să reprezinte Guvernul în continuare, dar asta nu ţine de organizaţia de partid”.

Pe lângă funcția de prefect vizată de USR, PNL ar putea pierde un post de viceprimar al Oradiei și unul de vicepreședinte al CJ Bihor, ambele avute în vizor de UDMR.

„În condiţiile în care la Oradea, de exemplu, PNL a obţinut în alegerile locale mai mult de două treimi din voturi, este lipsit de raţiune să schimbi acești oameni numai pentru că la nivel naţional există o coaliţie de guvernare”, a afirmat Ilie Bolojan. Acesta speră că negocierile dintre cele trei partide aflate la guvernare vor viza mai degrabă funcțiile de conducere ale instituțiilor deconcentrate.  Deocamdată, susține Bolojan, nu au avut loc discuții cu privire la aceste posturi. „Dacă se va merge pe depolitizarea totală sunt anumite abordări, dacă se merge pe asumarea lor politică, sunt alte abordări, dar e clar că partidele din coaliţie vor încerca să aibă corespondenţi şi în serviciile deconcentrate”, a menționat Ilie Bolojan.

În ceea ce privește o reprezentare a PNL Bihor în Guvern, măcar la nivelul secretarilor de stat, Ilie Bolojan a afirmat că în perioada următoare va fi analizată această problemă la nivelul filialei. „Am putea susține una sau două persoane pentru această poziție. Important este să fie oameni competenți, nu să ocupe un post sau altul. Întotdeauna am căutat să trimitem oameni care să facă ceva pentru țară”, a declarat președintele PNL Bihor. Liberalii bihoreni ar vrea să fie reprezentați la Ministerul Fondurilor Europene sau la Ministerul Transporturilor, pentru că „avem oameni pregătiți în aceste domenii”. El i-a nominalizat pe Marcel Boloș și pe Adrian Foghiș (directorul Zonei Metropolitane Oradea), „oameni cu o expertiză ce nu poate fi pusă la îndoială și care ne-ar face cinste”.