Consilierul social-democrat Liviu Sabău-Popa acuză Primăria Oradea că a încheiat un contract cu o firmă apropiată de PNL care va asigura mentoratul pentru firmele nou înfiinţate din incubatorul de afaceri „Cresc Oradea mare”, deşi angajaţii acesteia nu au experienţă în antreprenoriat.

 

„PNL a reușit să transforme incubatorul într-o nouă sursă de contracte pentru firmele din anturajul lor”, susţine Liviu Sabău-Popa, cu referire la firma Romactiv Business Consulting, cu sediul în București, „care vine cu 2 CV-uri, din 3, pentru persoane care nu sunt antreprenori”. El acuză Primăria Oradea că nu a impus, în caietul de sarcini, experienţă în domeniu pentru firmele care vor să asigure mentioratul în cadrul incubatorului de afaceri.

Consilierul PSD menţionează că cei trei angajaţi ai firmei bucureştene care vor activa în incubatorul de afaceri din Oradea nu au experiență în antreprenoriat, ci în implementare de proiecte europene şi consultanță pentru realizarea strategiilor de dezvoltare a comunelor.

„Nu sunt antreprenori și nu au realizări în domeniul industriilor creative sau în IT. Sunt profesioniști în scrierea de proiecte europene, în redactarea de strategii de dezvoltare sau în management de proiect, dar nu au nicio experiență antreprenorială, iar doi dintre ei nici nu au studii aprofundate în domeniul economic. Dacă ne uităm la incubatoare dezvoltate în țări cu tradiție antreprenorială, și Israelul este cel mai bun exemplu, vedem că mentorii sunt persoane cu vastă experiență antreprenorială sau managerială în industriile în care activează și care prezintă interes pentru incubator”, a declarat Liviu Sabău-Popa. În plus, susţine acesta, unul dintre cei trei angajaţi ai firmei Romactiv Business Consulting care vor ajunge la Oradea a fost DJ.  În aceste condiţii, adaugă Liviu Sabău-Popa, incubatorul va deveni, mai degrabă, un spațiu de închiriat.

Victorie a USR la CCR

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea depusă de deputatul USR Bihor, Silviu Dehelean, împotriva legii care centraliza puterea în agricultură în favoarea marilor arendași.

 

„O mare victorie obținută la CCR: am oprit PSD și PNL să încalce dreptul românilor la proprietate”, a declarat Silviu Dehelean., potrivit căruia, legea în cauză (PL-x 455/2022), „al cărei principal artizan este Paul Stănescu, ar fi restrâns semnificativ libertatea contractelor de arendă, stabilind un termen minim de 7 ani. Mai mult, această constrângere ar fi afectat și moștenitorii, care ar fi fost obligați să mențină contractele în vigoare”. Astfel, „aceasta nu este doar o îngrădire a libertății contractuale, ci și un abuz direct împotriva micilor proprietari de terenuri, care ar fi devenit captivi unor arendași cu resurse și influență semnificative”.

 „O lege care restrângea libertatea contractelor de arendă la minim 7 ani, inclusiv moștenitorii terenurilor fiind obligați să mențină contractul de arendă, reprezenta un atentat la drepturile românilor de a dispune de propriile lor terenuri”, a subliniat deputatul bihorean.

USR anunţă că va continua să lupte pentru protejarea drepturilor cetățenilor și pentru o Românie mai justă, această victorie la CCR fiind „un semnal clar că abuzurile de putere nu vor fi tolerate”.

„Paul Stănescu și gașca lui trebuie să înțeleagă: nu pot distruge agricultura românească în beneficiul unor interese personale. Astăzi l-am oprit. Vom continua”, adaugă Silviu Dehelean.