În şedinţa ordinară de azi a Consiliului Judeţean Bihor va avea loc o nouă tentativă de validare a mandatului social-democratului Adrian Szatmari, la mai puţin de o săptămână de la decizia Curţii de Apel Oradea. Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că dacă nici de această dată nu vor fi suficiente voturi, consilierii care vor vota împotrivă sau vor absenta nemotivat se vor alege cu plângeri penale.

 

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a menţionat că decizia Curţii de Apel Oradea, prin care CJ este obligat să valideze mandatul lui Adrian Szatmari, trebuie respectată în termen de maximum 30 de zile. „În acest termen de 30 de zile nu va mai fi altă şedinţă, decât cea de mâine (n.r. - azi). Ne aşteptăm şi ne dorim ca toţi consilierii judeţeni să voteze validarea domnului Szatmari. Dacă domnul Szatmari nu va fi validat, CJ are dreptul să facă sesizare penală împotriva celor care împiedică punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti şi va uza de acest drept. Probabil că cel târziu luni, dacă nu vineri vom face sesizare penală împotriva celor care nu au votat sau absentează nemotivat de la şedinţa de mâine”, a declarat Mang. Preşedintele PSD Bihor a afirmat că se aşteaptă ca liberalii, „mulţumiţi că nu mai au de plătit” indemnizaţiile de consilier judeţean pe care ar fi trebuit să le primească începând cu luna septembrie a anului trecut, să voteze validarea noului consilier. Pe de altă parte, el a anunţat că dacă nu va fi validat în şedinţa de mâine, Adrian Szatmari va aştepta să treacă cele 30 de zile, după care şi el va face plângeri penale pentru abuz în funcţie. Potrivit lui Mang, legislaţia prevede închisoare de la 2 la 7 ani pentru astfel de fapte. „Sper să nu fie nevoie să se ajungă aici. Eu mă aştept ca de mâine să se intre în normalitate”, a afirmat liderul PSD Bihor. El se bazează pe faptul că unii consilieri liberali nu vor dori să se aleagă cu dosare penale. „Mă bazez pe faptul că între consilierii PNL există consilieri care vor pune mai presus demnitatea lor decât ordinul dat de partid. Nu cred că un om ca avocatul Kiss (n.r. - Kiss Janos), care cunoaşte bine legea, sau ca domnul comisar şef Câmpan (n.r. - Ioan Câmpan) care a fost şef al Poliţiei Bihor, vor dori ca acum să se trezească cu dosare penale. Nu cred nici că domnul Bodea Nicolae, care mai are un dosar de cercetări penale, îi mai trebuie încă două. Şi mai sunt şi alţii care se ocupă de fonduri europene pentru care nu cred că va da bine să aibă dosare penale”, susţine Mang. Acesta a adăugat, ironic, că e posibil ca în şedinţa de azi a CJ Bihor, liberalii să spună că mai au nevoie de timp pentru a citi motivaţia Curţii de Apel Oradea. „Poate mâine (n.r. - azi) vom auzi că au nevoie să mai citească motivarea, că au model la Cotroceni pe unul care are nevoie de mult timp să citească, neştiind că o decizie CCR se execută, nu se discută”, a mai declarat preşedintele PSD Bihor.

Reamintim că vineri, 8 iunie, Curtea de Apel Oradea a decis în favoarea social-democratului Adrian Szatmari, obligând Consiliul Județean Bihor să-i valideze mandatul în termen de maximum 30 de zile. Sentința este definitivă. Pe de altă parte, instanța a dat dreptate, în parte, recursului formulat de liberali la sentința Tribunalului Bihor. Mai exact, judecătorii au casat partea din hotărârea Tribunalului Bihor prin care cei 17 consilieri liberali erau obligaţi, individual, să-l valideze pe Szatmari şi să-i plătească acestuia indemnizaţiile de consilier judeţean pe care ar fi trebuit să le primească începând cu luna septembrie a anului trecut. De asemenea, Curtea de Apel îl obligă pe social-democrat să le plătească celor 17 consilieri PNL 100 lei cheltuieli de judecată.