Liberalii bihoreni acuză „bătaia de joc” a conducerii Consiliului Judeţean Bihor, care a împărţit „inechitabil şi anormal” banii către primării. Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, susţine că majoritatea primarilor liberali au primit sume nesemnificative pentru lucrări nesolicitate şi a anunţat partidul că ia în calcul să atace hotărârea CJ Bihor în contencios administrativ.

 

„Modul în care au fost repartizate de către Consiliul Judeţean Bihor, săptămâna trecută, sumele pentru localităţile din judeţul Bihor a fost o bătaie de joc, bugetul fiind repartizat total inechitabil. Aproape jumătate din primăriile din judeţ, mă refer la cele 46 de primării cu primari liberali, au primit sume nesemnificative. În afară de şase localităţi care au primit sume mari, celelalte 40 au primit sume de-a dreptul simbolice sau, în cazul a opt dintre ele, nicio sumă, ca şi cum locuitorii din acele comunităţi nu ar avea nicio problemă şi toate lucrurile acolo ar fi complet rezolvate”, a acuzat preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, nemulţumit modul în care „cooperativa de la CJ Bihor” a împărţit cei 15,46 milioane lei primiţi de la bugetul de stat.

„Acolo unde sunt primarii lor au alocat bani pentru ce au cerut aceştia, aşa cum, de altfel şi trebuie. În schimb, la primăriile conduse de PNL, au repartizat sume pe baza unor înţelegeri punctuale, în special pentru biserici, însă nu sumele cerute de primari”, a mai spus Bolojan, adăugând că „atâta timp cât aceste localităţi au probleme serioase legate de serviciile publice, credem că alocarea de bani pentru reparare de gard sau alte astfel de destinaţii este anormală”. El a dat exemplul Oradiei, menţionând că a primit bani pentru investiţii în două instituţii de învăţământ în limba maghiară şi pentru biserica slovacă, însă Primăria a cerut bani pentru cu totul alte investiţii. „Luăm în calcul cât se poate de serios să atacăm în contencios hotărârea care repartizează aceste sume pentru că este total anormal să repartizezi sume către proiecte care nu ţi-au fost solicitate sau care nu au nicio legătură cu interesul comunităţii respective, ci doar în scop exclusiv politic şi de a submina autorităţile locale din localităţile respective”, a menţionat Bolojan. La rândul său, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PNL, Ionel Avrigeanu, a acuzat că, la împărţirea banilor, a fost încălcată Legea finanţelor publice locale, care prevede că fondurile de la bugetul de stat trebuie alocate în baza solicitărilor primăriilor, care trebuiau cerut de CJ la 5 zile după publicarea în Monitorul Oficial a Legii Bugetului de stat, ceea ce, la Bihor, s-a întâmplat abia după 5 luni. Tot el a explicat că, potrivit legii, banii trebuie alocaţi pentru plata arieratelor primăriilor, finanţarea unor programe de dezvoltare locală sau pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare, însă majoritatea sumelor repartizate de CJ Bihor nu au mers pentru astfel de proiecte. Potrivit lui Avrigeanu, o parte dintre banii alocaţi primăriilor PSD şi UDMR au fost pentru „destinaţii hazlii”, cum ar fi zilele comunelor sau pentru finanţarea unor fundaţii „care se regăsesc şi în raportul Curţii de Conturi pentru finanţări ilegale”. În privinţa tratamentului aplicat primăriilor liberale, el a dat exemplu comuna Avram Iancu, care a primit 5.000 lei „pentru o şcoală din Ant care nu mai funcţionează de ani de zile”. De asemenea, Vaşcău a cerut bani pentru arierate, însă a primit 10.000 lei pentru un dispensar proprietate privată. „Este ilegal să dai bani pentru alte obiective decât cele pentru care s-a cerut bani. Poţi să nu le dai banii, dar nu să dai pentru alte obiective. Lista de nereguli este foarte lungă”, a mai menţionat Ionel Avrigeanu.