Liderul PSD Bihor, deputatul Ioan Mang, a criticat modul în care a fost învestit noul Guvern, precum şi faptul că preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu a reuşit să-şi impună oameni nici în executivul condus de Florin Câţu, nici la conducerea vreunei comisii a Parlamentului.

 

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat rapiditatea cu care au fost audiaţi membrii Guvernului Câţu, precum şi votarea noului Executiv, scopul fiind ca noii miniştri să poată să meargă să facă poze la sediul Guvernului. Pe de altă parte, Ioan Mang a remarcat faptul că, deşi are rezultate bune, PNL Bihor nu are niciun reprezentant în Guvernul Câţu.

„Aş remarca cu tristeţe că PNL Bihor, condus de preşedintele Ilie Bolojan, nu are niciun reprezentant în Guvern. Cu toată performanţa cu care ne lăudăm, cu toate reformele majore pe care le face, exemplu pentru întreaga Românie, zic unii, iată că nu a fost capabil să impună niciun om în noul Guvern. Nu a fost capabil să impună niciun preşedinte de comisie în comisiile parlamentare. Ăsta este nivelul PNL Bihor şi, dacă veţi vedea ce obiective din Bihor sunt cuprinse în programul de guvernare, o să-mi daţi dreptate”, a declarat liderul PSD Bihor, care consideră că înlocuirea lui Marcel Boloş la Ministerul Fondurilor Europene este o pierdere pentru judeţ.

Purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adrian Madar, a remarcat faptul că „programul de guvernare pare mai degrabă scris de specialişti în literatură decât de persoane tehnice şi aplicate care de a doua zi s-ar apuca de treabă”. Totodată, Madar a menţionat că „Guvernul îşi propune să realizeze obiective din programul PSD criticate vehement de Câţu – înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare şi a Fondului Român de Investiţii. De asemenea, Guvernul Câţu îşi propune utilizarea parteneriatelor publice-private ca mecanisme alternative de finanţare. Vă reamintesc că printre primele măsuri luate de Guvernul Orban a fost să desfiinţeze instituţia care se ocupa de implementarea acestui tip de mecanism”, a declarat Adrian Madar. El a precizat, totodată, că niciun program major de infrastructură din Bihor nu e inclus în programul de guvernare.

În privinţa negocierilor între PNL-UDMR-USR PLUS, Ioan Mang a declarat că o alianţă PNL–UDMR ar însemna pentru Ilie Bolojan „sfârşitul carierei politice”. „Că va mări organigrama Consiliului Judeţean în primăvară sunt convins, în schimb, dacă îi mai şi impune un viceprimar şi un vicepreşedinte înseamnă că degeaba a luptat în campanie. Nici nu văd rostul să dai un vicepreşedinte şi un viceprimar când ai două treimi. Nu cred că a coborât Ilie Bolojan atât de jos încât să-i impună cineva vicepreşedinţii. Eu cred că Ilie Bolojan are atâta demnitate în el cât să nu facă jocul ăsta”, a menţionat Mang. În ceea ce priveşte dorinţa USR de a avea prefect în Bihor, Mang precizează că aceasta este decizia Guvernului. Mang a afirmat însă că prefectul trebuie schimbat pentru că „s-a implicat politic”. „Nu a invalidat o serie de Hotărâri de Consiliu Judeţean luate abuziv”, a acuzat Ioan Mang, adăugând că i-a semnalat această problemă. În plus, el îl acuză pe Ţiplea că „s-a implicat în acţiuni de lobby pentru o anumită firmă, dând cărţi de vizită primarilor, să colaboreze cu firma respectivă dacă au proiecte cu fonduri de la Guvern”, „ceea ce nu a făcut niciun prefect”. Liderul PSD Bihor susţine că ar trebui un prefect nou, neimplicat politic, cum a fost Ioan Mihaiu – „unul dintre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun prefect din ultimii ani”.