Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, îi îndeamnă pe bihoreni să se prezinte la vot duminică, iar dacă au încredere în el, le recomandă să-l voteze pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

Potrivit lui Bolojan, în această campanie, liberalii le-au prezentat bihorenilor motivele pentru care ar trebui să-l voteze pe Iohannis. Liderul PNL Bihor susţine că actualul preşedinte este candidatul care poate reprezenta cel mai bine România şi care „a dovedit că a menţinut ţara pe o direcţie corectă”, euro-atlantică. De asemenea, Bolojan consideră că un vot pentru Iohannis este un vot pentru „o bună guvernare”, adică un parteneriat între preşedinte şi guvern, prin care Executivul să urmeze direcţia stabilită de preşedinte. Liderul liberal speră că după alegerile parlamentare, parteneriatul se va realiza cu un guvern construit în jurul PNL. Pe de altă parte, un vot pentru Iohannis ar duce la dezvoltarea unor politici publice care să permită comunităţilor să prospere cu o viteză mai mare. „Când PNL a avut un cuvânt de spus, zona noastră a beneficiat de oportunităţi de dezvoltare”, a afirmat Bolojan. La final, el a făcut un apel către bihoreni ca, indiferent de opţiunea politică, să se prezinte duminică la vot, adăugând: „Cei care aveţi încredere în mine, vă rog să votaţi pentru Klaus Iohannis”.

 

Priorităţi ale Guvernului PNL

Deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa au prezentat, ieri, câteva priorităţi ale Guvernului PNL în domeniul Educaţiei, respectiv în Justiţie pentru perioada imediat următoare.
Florica Cherecheş a menţionat că guvernul liberal trebuie să rezolve „cele trei crize din Educaţie”: abandonul şcolar, rezultatele slabe şi rata mare de analfabetism funcţional. Astfel, o prioritate o reprezintă asigurarea condiţiilor de siguranţă pentru copiii din şcoli prin obţinerea de către instituţiile în care învaţă a avizelor sanitare şi a celor de risc la incendii, dar şi prin asigurarea pazei în şcoli. Cherecheş mai propune: evaluări ale personalului didactic, debirocratizarea activităţii cadrelor didactice, masă caldă pentru elevi, after-school, decontarea navetei şi internate pentru elevii de la învăţământul profesional. Deputatul Ioan Cupşa a afirmat că, în Justiţie, prioritatea nr. 1 este încetarea stării de interimat la conducerea tuturor parchetelor, dar şi desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor pe cale parlamentară. De asemenea, trebuie modificată legea recursului compensatoriu. „Ne concentrăm pe protejarea cetăţeanului onest”, a mai declarat Cupşa, adăugând că „supravegherea celor eliberaţi condiţionat trebuie să devină realitate”.

 

„După PSD, potopul”

Deputatul Gavrilă Ghilea a declarat că Guvernul PNL se confruntă cu „probleme deosebit de grave” lăsate de PSD, pe care trebuie să le rezolve. Potrivit lui Ghilea, în primele 9 luni ale anului deficitul bugetar a fost de 2,6% din PIB, comparativ cu 1,77% anul trecut. Mai exact, deficitul este de 26,97 miliarde lei. El a criticat „taxa pe lăcomie”, „menită să pună pe butuci sectoarele de banking, IT, industria energetică, pilonul II de pensii pentru a asigura resurse de creşteri electorale la pensii şi salarii”, efectele acesteia trebuind „înlăturate de Guvernul PNL”. Ghilea a mai criticat modul în care a fost fundamentat bugetul pe anul în curs, precum şi faptul că România s-a împrumutat de pe pieţele internaţionale „cu dobânzi împovărătoare” şi „mai mari şi de patru ori decât media practicată pentru restul statelor membre UE”.

Pe de altă parte, deputatul Gavrilă Ghilea a menţionat că are aşteptări mari de la ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cum ar fi: loturile 2 şi 3 ale Secţiunii 3C a Autostrăzii Transilvania, DN 76 şi centurile ocolitoare ale oraşelor Ştei şi Aleşd.