Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că social-democraţii au reuşit, în acest an, să crească bunăstarea românilor, menţionând că obiectivele economice propuse în programul de guvernare au fost atinse sau chiar depăşite, restanţe fiind doar la capitolul „dreptate şi respect faţă de lege”.

                                          

Liderul social-democraţilor bihoreni a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de PSD la 10 luni de guvernare. Potrivit lui Mang, în privinţa obiectivelor economice, față de o creștere economică asumată de 5,5%, cea realizată de România este de 7 %, valoarea PIB fiind de 842 miliarde lei, față de cea asumată de 815 miliarde lei, iar datoria guvernamentală este 37,4 % din PIB, față de cea asumată - de 39 % din PIB. De asemenea, deficitul bugetar este de 2,96%. Ioan Mang a precizat că creşterea economică ne situează în primele cinci ţări din lume. Mai exact, într-un top mondial estimat de FMI pentru această perioadă, România se situează pe locul I la creșterea economică - 7%, urmată de China și India, iar într-un top estimat de OECD pe locul trei - cu 6,1% după India și China. Mang a mai afirmat că se estimează că vor fi create peste 850.000 de locuri de muncă, se prevede totodată reducerea cu 1,5 milioane a numărului de persoane cu risc de sărăcie sau excluziune socială. În privinţa salariilor din sectorul public, liderul PSD Bihor a afirmat că acestea au crescut cu 21,2%, față de o creștere asumată de 20 %, salariul minim pe economie a crescut la 1.450 de lei, iar punctul de pensie este de 1.000 de lei, pensia minimă garantată fiind de 520 de lei. Totodată, a precizat Mang, veniturile bugetare au crescut cu 10,6% în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2017 față de aceeași perioadă din 2016, ajungând la 207,5 miliarde lei, faţă de 187,5 miliarde lei în 2016. În altă ordine de idei, potrivit Eurostat, gradul de absorbţie a fondurilor europene în acest an este de 9%, faţă de 0% anul trecut. Ioan Mang a mai menţionat că a crescut şi puterea de cumpărare comparativ cu anul precedent. „Ne-am propus pentru români două chestiuni principale: creşterea bunăstării, pe care am îndeplinit-o, şi dreptate şi respect faţă de lege, la care am rămas puţin în urmă. Este vorba despre introducerea în legislaţie a tuturor directivelor eupoene pe Justiţie şi a observaţiilor Curţii Constituţionale”, a declarat liderul PSD Bihor, adăugând că se urmăreşte corectarea articolelor declarate neconstituţionale din legile româneşti. În ceea ce priveşte creşterea cursului euro, Ioan Mang a afirmat că acesta afectează toate ţările din Europa de Est, chiar dacă acolo nu se modifică Codul Fiscal. „Preţul la ouă a crescut în toată Europa”, susţine Mang, adăugând că, în privinţa creşterii preţului la carburanţi, o parte din vină este legată de introducerea accizei. „În privinţa ROBOR, va trebui să ne spună domnul guvernator al BNR de ce a crescut. O cauză ar putea fi introducerea acelei directive europene potrivit căreia multinaţionalele şi băncile vor fi obligate să plătească impozit în ţara în care fac profitul”, a declarat preşedintele PSD Bihor.

În cadrul şedinţe Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a avut loc vineri la Băile Herculane, a fost adoptată o rezoluție prin care este constatată existența unui „stat paralel și ilegitim”, care încearcă în mod abuziv să preia controlul asupra puterii legitim constituite prin alegeri libere și corecte. De asemenea, membrii Comitetului Executiv au lăsat la latitudinea organizațiilor județene posibilitatea organizării de mitinguri. Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a afirmat că Biroul Permanent Judeţean se va pronunţa joi cu privire la oportunitatea organizării unui astfel de miting.