Mai multe creșe în Oradea

Îngrijorarea cea mai mare a părinților rămâne, conform USR Bihor, deficitul consistent de locuri la creșă. În ciuda declarațiilor, în Oradea, locurile în creșă sunt în continuare insuficiente.

Se nasc anual circa 2.000 de copii, dar în creșe sunt disponibile în medie 500 de locuri, iar pentru a reduce acest decalaj uriaș nu există altă cale decât să construim noi creșe și să o facem într-un ritm mai accelerat ca până acum.

Anunțată ca cea mai mare creșă din țară cu 110 de locuri, creșa din Cartierul Nufarul de pe str. Ion Irimescu, ar  trebui să fie finalizată în septembrie. Înscrierile s-au finalizat, dar fără posibilitatea înscrierii la această nouă creșă. Despre creșa din str. Aluminei nu se mai știe nimic, totul s-a blocat în avize și birocrație.

 

261 copii au rămas pe dinafară

„Mai există, de asemenea, și problema distribuției inegale a creșelor în oraș. Chiar dacă aglomerația din cartierul Nufărul va fi parțial rezolvată prin noua investiție, rămâne în continuare o lipsă acută de locuri în cel mai aglomerat cartier din Oradea, cartierul Rogerius. În acest an, 99 de copii nu au prins loc la cele două creșe de pe str. Călugăreni”, a declarant Daniel Palaghianu, președinte USR Oradea.

„Încă din 2022 am prezentat lipsa unor locuri suficiente în creșe, iar în acest sens am depus și un amendament la bugetul local pentru suplimentarea sumelor alocate construcției de creșe.

Părinții cu care am stat de vorbă fac mari eforturi financiare pentru a plăti o creșă privată. În unele cazuri, mamele și-au amânat întoarcerea la serviciu, deoarece nu au o alternativă pentru copilul lor. Cerem Primăriei să asume accelerarea construcției de creșe în Oradea”, se afirmă în comunicatul USR Bihor.