O declaraţie surprinzătoare

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS) a declarat, duminică, la Prima TV, că România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani, dând exemplul guvernului condus de Adrian Năstase.

„Noi suntem aici să construim. Noi vrem să aplicăm programul de guvernare în care credem, pe care l-am construit. (...) România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani. Întotdeauna am insistat, personal, pentru evitarea fragmentărilor la guvernare, fie că vorbim de un minister sau de un guvern întreg. (...) În momentul în care se schimbă miniștrii, ministerele devin destul de greoaie și reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este și cel care ne-a dus către aderarea la Uniunea Europeană a fost guvernul de la începutul anilor 2000, guvernul condus de Năstase”, a declarat Anca Dragu.

Anca Dragu a explicat apoi, duminică, pe Facebook, că în declarație s-a referit la lungimea mandatului lui Adrian Năstase, nu la performanța politică sau economică a Guvernului Adrian Năstase.

„Declarația mea nu s-a referit la performanța în sens economic sau politic, așa cum se interpretează în spațiul public, ci la lungimea mandatului, și făceam o pledoarie pentru stabilitatea miniștrilor la conducerea ministerelor pentru măcar 4 ani. De altfel, așa începea pledoaria mea și este mai mult decât clar la ce «performanță» m-am referit: «În momentul în care se schimbă miniştrii, ministerele devin destul de greoaie şi reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este....». Nu aveam cum să mă refer la performanța politică în interesul cetățenilor, pentru că eu consider - și s-a dovedit în justiție - că acel guvern a fost unul fără integritate, cu oameni care au plătit deja pentru corupție, care a acționat cu aroganță, motiv pentru care șeful acelui guvern a pierdut alegerile”, a scris Anca Dragu.

Florin Cîțu, preferat de USR PLUS

Președintele PNL, Ludovic Orban, a amintit sâmbătă, că Florin Cîțu rămâne varianta de premier pe care o susține partidul. Mai mult, atunci când s-a făcut coaliția, preferința pentru Florin Cîțu premier a aparținut chiar celor de la USR PLUS, care acum vor schimbarea sa.

Ludovic Orban a scris, sâmbătă, pe Facebook, faptul că trebuie să meargă mai departe coaliția de guvernare. În ceea ce privește condițiile puse de USR PLUS, de schimbare a lui Florin Cîțu, Orban spune că PNL nu va fi de acord.

„Coaliția a stabilit candidatul la funcția de prim-ministru, chiar aș putea să spun că preferința pentru colegul și prietenul meu, Florin Cîțu, în poziția de premier, i-a aparținut USR-PLUS. Nu poți să schimbi premierul numai pentru că nu-i convine unui partid din coaliție, că a fost schimbat un ministru lipsit de performanță, în mod evident, căruia opinia publică i-a apreciat în mod negativ gafele și lipsa de performanță. Așteptăm nominalizarea unui ministru care să facă lucrurile care, într-adevăr, sunt foarte importante”, spune Orban.

Acesta avertizează că „nu e o chestiune de moft”, ci este obligația premierului de a revoca din funcție orice ministru care atacă premierul.

Ludovic Orban, le-a solicitat partenerilor de guvernare să renunțe la orgolii și vedetisme și le-a transmis că orice ministru care va ataca premierul va păți la fel ca Voiculescu.