Foncea, în incompatibilitate

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, susţine că liberalul Dacian Foncea, care a câştigat concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Municipal, se află în incompatibilitate şi îi recomandă să opteze pentru mandatul de consilier judeţean.

Consilierul judeţean Dacian Foncea a semnat contractul de manager al Spitalului Municipal, funcţie pe care a obţinut-o în urma câştigării concursului pe post. Potrit legii, acesta nu poate deţine ambele funcţii, motiv pentru care Foncea a anunţat că intenţionează să se autosuspende de la conducerea Spitalului Municipal, pentru a-şi păstra mandatul de ales în CJ Bihor. Ioan Mang, care ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a reliplicat că, în opinia sa, liberalul este în incompatibilitate şi a menţionat că liberalul nu se poate prevala de prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 8/2018, deoarece, potrivit legii, mandatul de consilier judeţean nu este funcţie de demnitate publică. Ordonanţa prevede că o persoană se poate autosuspenda din funcţia de manger doar în următoarele cazuri: concediu de maternitate, incapacitate temporară de muncă, alegerea într-o funcţie de demnitate publică sau stare de arest preventiv/la domiciliu. „De când este manager, domnul Foncea nu a fost numit sau ales în nicio funcţie de demnitate publică. Mandatul de consilier judeţean nu e funcţie de demnitate publică. Dacă ar fi fost într-un post de demnitate publică, nu ar fi putut să dea examen pentru funcţia de manager”, a afirmat Mang. Liderul social-democrat i-a cerut consilierului judeţean liberal să-şi dea demisia din funcţia de director „ştiind că ţine la postul de consilier judeţean” şi „să lase spitalul să funcţioneze”. De asemenea, Ioan Mang a făcut un apel către primarul Ilie Bolojan să intre în legalitate în această problemă.

 

70% din salarii achitate

În ceea ce priveşte bugetul judeţului, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a anunţat că, din cauză că liberalii nu au votat proiectul, angajaţii din subordinea Consiliului au primit doar 70% din salarii în luna aprilie, urmând ca, dacă situaţia se prelungeşte, în luna mai să nu mai poată fi plătită nicio leafă. „Nu a votat PNL bugetul, ca urmare nu ni se alimentează conturile cu sumele pe care le avem conform legii bugetului de stat. Neavând bani în cont, pentru că nu am avem proiectul de buget votat, am putut da numai 70% din salarii pentru tot personalul din Consiliul Județean și din subordine. Dacă nici acum nu votează, în mai nu vom da salarii deloc”, a declarat Ioan Mang, care consideră că nu există niciun motiv serios pentru ca bugetul să nu fie votat. Liderul PSD speră că preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea care permite validarea mandatelor de consilier de către instanţă, astfel ca raportul putere-opoziţie în CJ Bihor să revină la 18-17, iar bugetul să fie adoptat.

 

Negocieri pentru curse noi

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, susţine că nu e vina Consiliului pentru situaţia suspendarea curselor Ryanair, ci a firmei irlandeze, care a avut un management prost. Soluţia este căutarea altor curse, iar Mang e convins că la sfârşitul acestei luni vor putea fi anunţate zboruri de pe Aeroportul Oradea. „Călători am avut. Curse mai pline nu au avut nicăieri în Europa, însă este o firmă care are probleme mari cu angajaţii, cu piloţii, au probleme financiare. Probabil au avut tarife prea mici. Eu sper că Ryanair nu va renunţa la celelalte curse, însă nu am nicio garanţie”, a declarat Mang, în urma anunţului făcut în această săptămână de compania aeriană privind susţpendare curselor spre Londra din luna mai. Liderul PSD susţine că, până la sfârşitul acestei luni, CJ Bihor va anunţa alte curse externe.