Mang merge pe mâna lui Geoană

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră că actualul preşedinte al partidului, Mircea Geoană, are cele mai bune atuuri să rămână la conducerea partidului, având în vedere că "nu poate fi acuzat de corupţie, nu are dosare penale şi a început reformarea PSD". "Mircea Geoană a câştigat, totuşi, peste cinci milioane de voturi la alegerile prezidenţiale şi nu este cu nimic mai prejos decât alţii care poate îşi doresc această funcţie. E adevărat că a obţinut cu 70.000 de voturi mai puţin decât contracandidatul său şi e important să analizăm de ce s-au pierdut alegerile. Dar Mircea Geoană nu poate fi acuzat de corupţie, nu are dosare penale şi a început reforma în partid. De aceea a fost ales preşedinte al partidului în 2005, ca să reformeze PSD. Ar fi culmea acum să revenim la situaţia de dinaintea acelui moment", a declarat preşedintele PSD Bihor, senatorul Ion Mang, adăugând că, din punctul său de vedere, "PSD are preşedinte", iar lucrurile vor fi lămurite la Congresul Extraordinar care va avea loc în luna martie.

 

"Dacă are ceva de spus, să vină în partid"

Preşedintele social-democraţilor bihoreni a negat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ar fi discutat cu Miron Mitrea sau "cu vreo persoană din aşa-zisa echipă a lui Miron Mitrea" despre un eventual sprijin pentru obţinerea puterii în PSD "sau să facă valuri în partid". "Este o abureală a domnului Mitrea, pentru a arăta că are sprijinitori în ţară. Eu nu sunt de acord cu acţiunile lui Mitrea de a ataca conducerea partidului pe bloguri sau la televizor. Dacă are ceva de spus, să vină în partid să spună, sau măcar în grupul PSD din Senat, unde niciodată nu l-a criticat pe Mircea Geoană", a precizat Mang. Pe de altă parte, Ioan Mang a recomandat colegilor săi de partid care se exprimă împotriva actualei conduceri a partidului să-şi concentreze atacurile împotriva adversarilor din PD-L. În opinia liderului PSD Bihor, PD-L tinde să devină un partid stat, adunând sub umbrela sa pe toată lumea (primari, consilieri etc), dar tolerând celelalte două-trei partide doar pentru a da impresia de respectare a democraţiei.

 

Buget antisocial, fără viziune şi clientelar

Social-democraţii au anunţat că au votat împotriva Legilor bugetului pe anul 2010, deoarece au fost nemulţumiţi de modul în care acestea au fost întocmite. Mai mult, liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a precizat că bugetul pe anul 2010 este "iluzoriu, antisocial, fără viziune şi împotriva modernizării". "A fost pentru pima dată când o decizie comună a partidelor membre în Parlament nu a fost respectată la votul în plen. Este vorba de majorarea sumei din cota defalcată din TVA care trebuie virată consiliilor judeţene. În plen, alianţa PD-L - UDMR a votat împotrivă", a declarat Mang, adăugând că, tot pentru prima dată, nu au fost adoptate nici măcar amendamentele admise de comisiile de buget-finanţe. "Bugetul pe 2010 este unul clientelar: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă", consideră liderul PSD Bihor, care a remarcat că bugetul administraţiei prezidenţiale a crescut cu 23% faţă de anul precedent, la Ministerul Muncii s-a înregistrat o creştere a bugetului pentru salarii de merit cu 3498% în condiţiile în care nu sunt bani pentru creşterea valorii punctului de pensie. "Amendamentele depuse de noi pentru judeţul Bihor nu ne-au fost aprobate, chiar dacă s-au referit la şcoli, spitale, aeroport, spaţii verzi. Va trebui să găsim alte modalităţi de a ajuta Consiliul Judeţean, primăriile şi primarii noştri", a mai menţionat liderul PSD Bihor.