Traseul Centurii Sânmartin, aprobat

Consiliul Județean Bihor a aprobat joi, 16 septembrie, în ședința ordinară, traseul Centurii Sânmartin, precum şi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investiției.

 Șoseaua de centură va avea o lungime de 5,75 kilometri, va porni din strada Iancu de Hunedoara din Oradea și va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât și stațiunile Băile 1 Mai și Băile Felix. Proiectul prevede realizarea a două pasaje supraterane și a mai multor girații pentru accesul șoferilor. Centura va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, cu o lățime de 3,5 metri fiecare. De-a lungul acestei șosele va fi construită o pistă de biciclete, cu o lățime de 2 metri. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 și noua șosea de centură, este prevăzut și un drum de legătură de aproximativ 900 de metri lungime, în dreptul girației de la intrarea în localitatea Sânmartin, în dreptul Cartierului ANL. Valoarea totală estimată a investiției este de 220.454.319,03 lei, inclusiv TVA, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020. Durata de realizare a centurii este de 17 luni, din care 3 luni proiectare și 14 luni execuție.

 

400.000 lei pentru culte

Consiliul Județean Bihor a aprobat joi, 16 septembrie, repartizarea sumei de 400.000 lei pentru cultele religioase din județul Bihor.

La alocarea sumelor s-a ținut cont de mai multe criterii: procentul credincioșilor din fiecare confesiune, lucrările de construcție desfășurate, componenta socială și parhohii și comunități mici, sărace. Astfel, comunitatea ortodoxă, cea mai numeroasă (58%), beneficiază de 220.000 lei, pentru parohiile reformate (18,7%) a fost alocat un buget de 75.000 lei, celorlalte cultelor fiindu-le repartizată suma de 105.000 lei. Mai exact, 22 de biserici și parohii au primit fonduri cuprinse între 5.000 și 110.000 lei.

„Sprijinul financiar se acordă pe baza unor documente, cum ar fi devizul de lucrări pentru construcții și reparații, avize din partea cultelor pentru diverse activități, proiectul acțiunii în cazul solicitărilor privind asistența socială și alte tipuri de documente justificative menționate în proiectul de hotărâre”, precizează CJ Bihor.