Candidatul PSD pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a declarat că deşi PNL invoca până anul trecut, alături de USR, sloganul „Fără penali în funcţii publice”, l-a văzut pe Ilie Bolojan pe acelaşi banner cu penali, făcând campanie împreună.

„Nu vorbesc de acuzaţii, că ar fi având dosar penal în curs de cercetare, nu. Este vorba de primari care au fost condamnaţi penal. De exemplu, primarul de Curăţele, domnul Mocioran, condamnat penal în decembrie 2019, pentru fapte de corupţie, la pedeapsă de un an şi şase luni cu executare şi trei ani de suspendare a tuturor drepturilor. Sentinţă definitivă, pe site-ul Tribunalului sau Judecătoriei Beiuş. Dar în condamnare mai este o perioadă de probă de doi ani, aşa cum se practică în anumite judecătorii pentru primarii PNL. Repet, pentru primarii PNL se practică asta”, a declarat Mang. Un alt exemplu dat de preşedintele PSD Bihor este cel al primarului din Boianu Mare, condamnat penal tot pentru corupţie, care a trecut de la ALDE la PNL. De asemenea, l-a amintit şi pe primarul din Aleşd, dovedit de instanţe că a făcut poliţie politică sub numele de cod Cupidon, fost colaborator al Securităţii. „Ei, PNL-iştii, care au spus că au luptat încă de la înfiinţarea partidului contra corupţilor şi contra colaboratorilor cu Securitatea, iată-i astăzi de mână defilând în campania electorală şi sprijinindu-se, chipurile, unul pe celălalt”, a acuzat Mang. Liderul social-democrat a criticat şi faptul că ultima rectificare bugetară a Guvernului a fost de fapt „o mituire a primarilor PNL”. Mang a afirmat că Guvernul a alocat, din fondul de rezervă, bani pentru primari, însă aceştia au ajuns preponderent în localităţile conduse de liberali. „În judeţul Bihor, cei 47 de primari PNL primesc 70% din sumă, iar cei 28 de primari PSD primesc 18%”, a declarat Ioan Mang. El a dat şi exemple concrete de diferenţe între sumele primite de primarii PSD, comparativ cu liberalii. Astfel, comuna Sânmartin, cea mai mare comună din judeţ, a primit 250.000 lei, în timp ce Lăzăreni, unde primarul a trecut la PNL, a primit 450.000 lei. Mang a mai spus faptul că PNL i-a propus candidatului PSD la Primăria Tulca să treacă la PNL, în schimb, tatăl său primind funcţia de director al APIA. „Nu am crezut aşa ceva. Nu am crezut că Giorgio Grec sau că Ilie Bolojan se pretează la aşa ceva. Ca să-l mituiască pe un candidat de primar cu „treci la noi şi îţi punem tatăl director la APIA” . Dar s-a întâmplat! A trecut şi azi director la APIA este domnul Ioan Grec. Astea, dacă ar funcţiona DNA-ul şi pentru PNL, ar fi de DNA. Este clar, pe faţă, mită prin atribuire de funcţii publice, de bani din banul public pentru a trece şi a candida din partea altui partid”, a declarat Ioan Mang.

Preşedintele PSD Bihor a mai acuzat faptul că unii candidaţi social-democraţi sunt şicanaţi de autorităţi. „Au făcut control la mama candidatei noastre din Căbești. Are un magazin al cooperației și i-au dat amendă de 10.000 de lei pentru că era deschis duminica. Însă în alte magazine din comună nu au controlat, spunând că nu au primit sesizări”, acuză Mang. Prezent la conferinţa de presă, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, care vizează un al doilea mandat de edil şef, a acuzat şi el Guvernul că a împărţit banii din fondul de rezervă pe criterii politice. „La Sânmartin, cu o populaţie de peste 12.000 de persoane şi cu 14 şcoli, se alocă o sumă de 250.000 de lei, iar la comune mult mai mici, cu 100 de elevi se alocă 600 sau 700.000 lei. Este o lipsă de logică. Nu găsesc niciun alt criteriu în afară de cel politic”, a declarat primarul Laza.