Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp a răspuns acuzaţiilor aduse de USR Bihor cu privire la achiziţia echipamentelor de protecţie din China, în timpul stării de urgenţă. Carp susţine că afirmaţiile USR sunt „neconforme cu realitatea”.

USR Bihor a anunţat marţi, 7 iulie, că a finalizat analiza achiziţiei materialelor de protecţie comandate de Primăria Oradea şi Spitalul Judeţean din China în urmă cu mai bine de trei luni, constatând că datele prezentate public nu corespund cu realitatea. În acest context, USR cerea verificarea echipamentelor achiziţionate şi demisia celor care au coordonat acţiunea, Gheorghe Carp şi Mihai Jurca. Miercuri, 8 iulie, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, a răspuns acestor acuzaţii prin intermediul unui comunicat de presă.

„Doresc să fac câteva precizări în ceea ce privește achiziția de materiale sanitare de protecție din China pentru spitalele din Oradea și județul Bihor, din perioada stării de urgență, în contextul pandemiei Covid-19. Mă voi referi mai exact la fondul problemei și nu la alte discuții cu caracter electoral lansate de un partid politic. Materialele sanitare de protecție achiziționate în luna martie de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea au certificate de conformitate europeană, fără de care ele nu ar fi putut fi importate în România, acestea fiind verificate de instituțiile de control abilitate.      Achiziția lor a fost absolut necesară, stocurile de materiale de protecție ale spitalelor de la începutul pandemiei fiind suficiente pentru câteva săptămâni în condiții normale, dar insuficiente pentru situația creșterii numărului de cazuri, iar noi am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a ține lucrurile sub control, pentru a proteja personalul medical și populația de riscul răspândirii virusului Covid-19. Aceste materiale, achiziționate și folosite în ultimele luni de personalul medical din toate spitalele din Oradea și din județul Bihor și-au dovedit utilitatea, drept urmare nu au existat reclamații din partea spitalelor, iar cadrele medicale nu s-au îmbolnăvit, așa cum s-a întâmplat în alte spitale din România.

Înțelegem caracterul electoral al afirmațiilor, dar noi vă asigurăm că vom continua să facem ceea ce trebuie pentru a ține lucrurile sub control în județul nostru”, menţionează Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean şi coordonator al spitalelor din judeţul Bihor.

Nota Redacţiei: aacuzaţiile aduse de USR Bihor pot fi citit aici.