Veteranul de război Tom Moore, care a strâns donaţii de peste 33 de milioane de lire sterline (aproape 38 de milioane de euro) în beneficiul serviciului de sănătate publică din Marea Britanie, a primit ieri Ordinul Imperiului Britanic în rang de cavaler.

„Captain Tom", care a luptat în Al Doilea Război Mondial, a reuşit să strângă această sumă fără precedent - omologată şi printr-un record înscris în Guinness Book - printr-o campanie în cadrul căreia şi-a înconjurat de 100 de ori, cu paşi mici şi folosind un cadru metalic, grădina casei sale din Bedfordshire, înainte de a împlini vârsta de 100 de ani pe 30 aprilie.

Cu trei săptămâni înainte, veteranul britanic îşi stabilise obiectivul de a strânge 1.000 de lire sterline în beneficiul unor asociaţii care colaborează cu Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), aflat în prima linie a frontului de luptă împotriva noului coronavirus.

Povestea campaniei demarate de fostul militar a captivat opinia publică din Marea Britanie, ocupanta locului al doilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume de pandemia de SARS-CoV-2, cu peste 35.000 de decese înregistrate în rândul pacienţilor testaţi pozitiv - un bilanţ care ajunge la peste 41.000 dacă se ţine cont şi de cazurile suspecte.

Recompensat cu titlul de colonel onorific cu ocazia zilei sale de naştere, Tom Moore „a inspirat întreaga ţară şi ne-a adus tuturor o lumină călăuzitoare în mijlocul ceţei coronavirusului", a declarat într-un comunicat prim-ministrul Boris Johnson, criticat pentru modul în care a gestionat această criză. Pentru premierul britanic, Tom Moore este „o comoară naţională", a anunţat marţi seară serviciul de presă de la Downing Street, reşedinţa oficială a prim-miniştrilor din această ţară.

Boris Johnson i-a cerut personal reginei Elisabeta a II-a să îi atribuie veteranului Tom Moore acest titlu cavaleresc.

Pentru aniversarea lui, două avioane de vânătoare din escadrila Royal Air Force, folosite de obicei pentru evenimente comemorative asociate celui de-Al Doilea Război Mondial, un model Spitfire şi un model Hurricane, au survolat cerul din Bedfordshire.

De asemenea, Tom Moore a ajuns pe primul loc în clasamentul single-urilor din topul muzical britanic cu un cover înregistrat în duet cu artistul Michael Ball şi cu corul NHS al piesei „You'll Never Walk Alone", un cântec extras dintr-un musical de după război şi devenit un imn al suporterilor de fotbal, iar de acum un simbol al întrajutorării pe timp de pandemie.