Urme de dinozaur datând de circa 100 de milioane de ani au fost descoperite în sud-vestul Chinei, după ce un client cu ochi ageri le-a observat în curtea unui restaurant, potrivit CNN.

Mai multe gropi de la restaurantul din Leshan, provincia Sichuan, conțineau urmele a două sauropode, un tip de dinozaur care a trăit la începutul perioadei cretacice, a anunțat Lida Xing, paleontolog și profesor asociat la Universitatea de Geoștiințe din China. Săptămâna trecută, echipa lui Xing a confirmat descoperirea cu ajutorul unui scaner 3D.

Sauropodele, cunoscute pentru gâturile și cozile lor lungi, au fost cele mai mari animale care au pășit vreodată pe Pământ. Puteau crește până la lungimea a trei autobuze și erau atât de grele încât probabil că pământul se zguduia în timp ce mergeau. Cele două sauropode care au lăsat urmele măsurau aproximativ 8 metri în lungime, a declarat Xing.

Dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii a făcut ca paleontologia, studiul vieții antice prin intermediul fosilelor, să fie mai dificilă, a explicat Xing.

„Este rar să găsești fosile în oraș, deoarece toate au fost acoperite de clădiri", a spus Lida Xing.

Înainte de a fi un restaurant, locul a fost folosit ca fermă de pui, iar urmele de dinozaur au fost îngropate de straturi de pământ și nisip, protejându-le de eroziune și de daunele provocate de vreme. Mizeria a fost îndepărtată în urmă cu un an, când s-a deschis restaurantul. Proprietarului i-a plăcut aspectul natural al pietrei neuniforme, așa că a lăsat-o neatinsă în loc să o niveleze cu ciment, a explicat Xing.

„Când ne-am dus acolo, am constatat că urmele de pași erau foarte adânci și destul de evidente, dar nimeni nu se gândise la această posibilitate", a mai spus Xing. Proprietarul restaurantului a împrejmuit locul pentru a împiedica oamenii să calce pe gropi și vrea să construiască un șopron pentru a proteja și mai mult urmele.