Experții UNESCO au recomandat ca Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista patrimoniului mondial în pericol, deoarece Italia nu face suficient pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă, potrivit Reuters.

 

„Rezolvarea unor probleme de lungă durată, dar urgente, este împiedicată de lipsa unei viziuni strategice globale comune pentru conservarea pe termen lung a bunurilor și de eficiența scăzută a unui management integrat, coordonat la toate nivelurile părților interesate", a anunțat UNESCO.

UNESCO a mai anunțat că măsurile propuse de statul italian sunt „în prezent insuficiente și puțin detaliate". Agenția a adăugat că Italia „nu a comunicat într-o manieră susținută și substanțială” de la ultima sesiune a Comitetului din 2021, când UNESCO a analizat includerea Veneției pe lista neagră.

Agenția ONU a declarat că speră că „o astfel de înscriere va avea ca rezultat o mai mare dedicare și mobilizare" a părților interesate la nivel local și național pentru a aborda problemele de lungă durată.

Un purtător de cuvânt al municipalității din Veneția a declarat pentru Reuters că orașul „va citi cu atenție propunerea de decizie publicată de către Centrul pentru Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO și o va discuta cu guvernul".

Veneția, cunoscută pentru canalele și siturile sale culturale, se luptă de ani de zile cu turismul de masă. Într-o singură zi, în timpul Carnavalului din 2019, aproximativ 193.000 de persoane s-au înghesuit în centrul istoric. Veneția vrea să introducă o taxă pentru excursioniștii pentru a controla numărul de vizitatori.

Experții Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO analizează în mod regulat starea celor 1.157 de situri din patrimoniul mondial al agenției culturale a ONU. În cadrul unei reuniuni care va avea loc în septembrie la Riad, un comitet format din 21 de state membre UNESCO va analiza peste 200 de situri și va decide care dintre ele vor fi adăugate pe lista celor aflate în pericol.

Experții recomandă deja ca pe lista să fie trecute centrul istoric din Odessa, Ucraina, orașul Timbuktu din Mali, precum și mai multe situri din Siria, Irak și Libia. Alte situri care ar putea fi puse pe listă sunt orașele Kiev și Liov din Ucraina.