Top-modelul polonez Anja Rubik, care a lucrat pentru unele dintre cele mai mari case de modă, a iniţiat o campanie pentru promovarea educaţiei sexuale în şcoli, în ciuda faptului că Polonia este condusă de un guvern conservator care se foloseşte de religie pentru a se menţine la putere.

 

Anja Rubik a fost implicată iniţial într-o campanie pentru apărarea drepturilor femeilor, însă acum se concentrează pe promovarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce a publicat şi o carte pentru adolescenţi, cu care vrea să contraatace învăţăturile Bisericii catolice.

În Polonia, ţara ei natală, aceste demersuri înseamnă să înoate împotriva curentului politic la putere. Aceasta este țara în care Iisus Hristos a fost desemnat rege oficial, iar refugiații musulmani au fost acuzați că răspândesc boli și au fost interziși, iar oponenții regimului la putere vorbesc despre o întoarcere la evul mediu, scrie bloomberg.com. Același regim la putere promovează ideea că homosexualitatea poate fi vindecată, iar prezervativele sunt nocive. Organizația pentru promovarea drepturilor omului Human Rights Watch a criticat aspru Polonia, săptămâna aceasta, pentru modul în care tratează grupurile care militează pentru drepturile femeilor.

Rubik, la rândul ei, spune că ceea ce mai lipsește din orele de educație sexuală din școli, care au la bază învățăturile creștine, sunt „dragonii și vrăjitoarele".

Anja Rubic intenţionează să promoveze programul său pentru ore de educaţie sexuală la nivel naţional, în vara acestui an.

„Nu progresăm, mergem înapoi, în sensul că ne întoarcem în secolul al 19-lea", a declarat Rubik, în vârstă de 35 de ani, care şi-a început cariera de model în urmă cu două decenii şi a lucrat pentru case precum Yves Saint Laurent şi Dolce & Gabbana. „Este împotriva drepturilor fundamentale, constituţionale în ceea ce priveşte informarea şi educaţia", a explicat ea.

De la venirea la putere, în 2015, Partidul conservator Lege şi Justiţie a inițiat o cruciadă împotriva avorturilor voluntare, tratamentelor pentru fertilizare in vitro și a încurajat femeile să renunțe la slujbe oferind beneficii celor care aleg să fie casnice. Partidul se promovează ca apărător al valorilor creștine tradiționale în Polonia, în contradicție cu ceea ce se întâmplă în restul Europei.

În ceea ce priveşte orele de educaţie sexuală, acestea promovează diferenţele de sex tradiţionale, sunt deschis homofobe şi nu vorbesc despre metodele de contracepţie, potrivit Lilianei Religa, de la Federaţia pentru femei şi planificare familială, un ONG. Ministerul Educaţiei pune presiuni asupra şcolilor pentru a nu oferi acces organizaţiilor non-guvernamentale, lucru criticat de oponenţii regimului la putere, printre care se numără şi Rubik.

Top-modelul a realizat 14 videoclipuri despre sex, care au fost vizionate online de aproximativ 10 milioane de persoane. Apoi a scris cartea „#sexedpl", care s-a vândut în peste 130.000 de copii.

Polemicile au izbucnit după ce aceasta a trimis 1.000 de copii şcolilor. Unii directori de școală le-au interzis, a spus aceasta, iar propunerea ei făcută Ministerului Educației ca aceste ore să fie ținute de specialiști a rămas fără răspuns. Rubik a fost calificată drept un promotor nepotrivit al Poloniei, alături de Donald Tusk, fostul premier polonez, în prezent președinte al Consiliului European.