Un documentar despre presupuse abuzuri sexuale săvârșite de regretatul cântăreț Michael Jackson, care va fi prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului Sundance, a fost criticat de familia acestuia, fiind calificat drept „patetic și scandalos”.

 

Documentarul „Leaving Neverland” a fost regizat de cineastul premiat cu BAFTA Dan Reed și va avea premiera mondială la ediția de anul acesta a Festivalului Sundance, care va avea loc în perioada 24 ianuarie - 3 februarie, în Park City din Utah (SUA). Noul documentar include și acuzațiile că Michael Jackson a abuzat sexual copii.

Administratorii averii lui Michael Jackson au declarat pentru platforma tmz.com că filmul este „o altă producție exagerată din șirul încercărilor patetice și scandaloase de a exploata și a face bani din imaginea lui Michael Jackson, o altă formă de prezentare a unor acuzații nefondate”.

Potrivit prezentării oficiale, „Leaving Neverland” explorează „manipularea și abuzarea” a doi bărbați, ale căror nume nu au fost făcute publice, de la vârsta de 7, respectiv 10 ani.

Filmul de patru ore va avea premiera pe 25 ianuarie, iar, în primăvară, va fi difuzat de televiziunea britanică Channel 4.
Lui Michael Jackson i-au fost aduse numeroase acuzații de pedofilie. În 1993, Jackson a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler. Artistul a negat acuzațiile și totul s-a încheiat printr-o înțelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari. În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea 13 ani.

În 2013 și 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson și James Safechuck, care au susținut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanță pentru că faptele au fost prescrise.

Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra. Medicul personal al cântăreţului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.