Un detectiv de artă olandez, supranumit „Indiana Jones din lumea artelor", a recuperat şase tablouri, inclusiv un portret al lui William de Orania şi prima reprezentare cunoscută a unui rege din secolul al VII-lea e.n., informează AFP.

 

Arthur Brand a apărut pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă luna trecută după ce a recuperat un Van Gogh furat şi ascuns într-o geantă Ikea şi consideră că acel succes intens mediatizat îl va duce spre alte noi descoperiri.

Cele şase tablouri recuperate de el au fost furate din sediul primăriei din Medemblik, o localitate din nordul Ţărilor de Jos, luna trecută.

Deşi valoarea lor nu este enormă - aproximativ 100.000 de euro -, aceste opere de artă deţin totuşi o anumită importanţă istorică. Una dintre ele reprezintă cel mai vechi portret cunoscut al lui Redbad, regele frizonilor începând din anul 680 e.n.

Arthur Brand se uita liniştit la un meci de fotbal într-o vineri seară în momentul în care cineva a sunat la uşa casei sale şi un bărbat care conducea o camionetă l-a rugat să îl ajute să descarce nişte mărfuri.

„L-am întrebat: «ce descărcăm?». El a răspuns zâmbind: «ei bine, tablourile din Medemblik»", a povestit detectivul olandez.

După furtul din septembrie, Arthur Brand a fost citat pe larg în presa olandeză, după ce a afirmat că răufăcătorii ar fi trebuit să fure şase biciclete, întrucât ele sunt mai uşor de vândut. Aceste declaraţii, precum şi publicitatea generată de recuperarea tabloului pictat de Van Gogh, i-au făcut probabil pe hoţi să restituie pur şi simplu cele şase tablouri, consideră detectivul.

„În anumite cazuri, ei le ard, doar pentru a se debarasa de probe, pentru că descoperă că nu pot să le vândă", a explicat el pentru AFP.

„Sunt foarte recunoscător că hoţii au decis să facă ceea ce trebuie. Este rău să furi, dar dacă restitui ceea ce ai furat, măcar ai făcut ceva bine", a adăugat el.

Arthur Brand speră că noul său succes va contribui de asemenea la recuperarea unei alte capodopere dispărute: „Doi băieţi care râd", un tablou al pictorului Fans Hals, furat în anul 2020. El speră totodată să dea de urmele operelor de artă furate din Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston: tablouri de Vermeer, Manet şi Rembrandt, care valorează împreună aproape 500 de milioane de dolari.

Autorităţile din Medemblik au promis o recompensă de 10.000 de euro pentru recuperarea celor şase tablouri furate, însă suma nu a fost deocamdată revendicată.

Arthur Brand a declarat că nu va solicita acea recompensă. „Le-am spus să îmi dea o carte bună", a glumit el.