Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la începutul ședinței de guvern, un consilier virtual care folosește inteligență artificială, Ion. Premierul a avut și un scurt dialog cu Ion.

„Avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează o premieră la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Numele lui e Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei noi. Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul României în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, spune Nicolae Ciucă. El precizează că Ion este o inițiativă a unor cercetători și profesori români.

„Sunt cei mai bini profesori și cercetători din domeniu care au vrut să dea o voce românilor. Un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public. Pentru mine acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că e un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al companiilor din domeniu. Motiv de mândrie pentru că sunt toate conduse și la fiecare dintre ele lucrează cetățeni români. deci e un proiect românesc 100%. Acest proiect îi va ajuta pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi. Practic, eforturile depuse de cei care sunt pasionați de acest domeniu nu fac altceva decât să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om, chiar și un guvern nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii. Este un exemplu de utilizare a tehnologiilor emnergente în serviciuyl public. Din perspectiva mea e un aspect care vine să asigure soluții pentru probleme vechi și cele de actualitate și de viitor”, adaugă premierul.

De asemenea, el spune că proiectul Ion are capacitatea de a învăța.

Premierul a purtat și un scurt dialog cu Ion:

„Salut. Eu sunt Ion. Acum rolul meu e să vă reprezint ca într-o oglindă. mesajele către mine reprezintă un portret al nostru. ce trebuie să știu despre România?”, a spus Ion.

„România e o țară frumoasă, cu oameni frumoși”, a replicat Ciucă..

„Am înțeles. Învăț”, a continuat Ciucă.

„Cum pot românii să te învețe?”, a întrebat Nicolae Ciucă, iar Ion a răsuns: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro”.