Un cetățean australian care locuiește în Israel are interdicție de călătorie de 8.000 de ani dacă nu plătește o pensie alimentară de 1,8 milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

Noam Huppert, un chimist în vârstă de 44 de ani care lucrează pentru o companie farmaceutică, nu are voie să părăsească Israelul până la 31 decembrie 9999, din cauza unui ordin de suspendare a ieșirii din 2013, pronunțat după ce fosta sa soție a intentat un proces, potrivit news.com.au.

Instanța a decis că Huppert trebuie să plătească 5.000 de shekeli (1.200 de lire sterline) pe lună pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi până când aceștia împlinesc 18 ani. Nu a fost imediat clar dacă Huppert a făcut vreo plată până în prezent sau dacă trebuie să achite întreaga sumă în avans pentru ca ordinul să fie ridicat.

Se pare că anul 9999 a fost stabilit în mod arbitrar, deoarece era cea mai mare dată posibilă permisă de sistemul online.

Noam Huppert spune că a fost „persecutat" de sistemul de justiție israelian. „Din 2013, sunt închis în Israel", a declarat Huppert pentru news.com.au, adăugând că este unul dintre numeroșii cetățeni străini „persecutați de sistemul de justiție israelian doar pentru că sunt căsătoriți cu femei israeliene" și că vorbește „pentru a-i ajuta pe alții care ar putea suferi această experiență care le pune literalmente viața în pericol".

Legislația israeliană a familiei a fost criticată frecvent pentru discriminarea femeilor. În 2018, ministerul de finanțe a constatat că 43% dintre tații divorțați au refuzat să plătească pensie alimentară, iar mamele singure care se bazează pe fonduri de la stat pentru că tații copiilor lor nu plătesc au fost afectate de reduceri de fonduri în această vară.

O hotărâre a Curții Supreme din 2017 a decis că tații nu ar mai trebui să fie singurii responsabili pentru pensia alimentară, în special în cazurile în care fostele soții câștigă mai mulți bani decât ei.

„Adevărul este că nucleul dreptului familiei în Israel - legile privind căsătoria și divorțul - este caracterizat de o lipsă de egalitate între bărbați și femei", a declarat atunci judecătorul Noam Solberg.