Conacul Picasso, ultima locuință în care a trăit celebrul pictor spaniol, situată în Mougins, o localitate din sudul Franței, a fost achiziționată cu o sumă ce a depășit cu puțin pragul de 20 de milioane de euro de un om de afaceri neozeelandez în cadrul unei licitații ce a avut loc joi la un tribunal din Grasse.

 

Inițial, în iunie, prețul de vânzare a fost fixat la 18,36 milioane de euro, înainte ca Rayo Withanage, un investitor neozeelandez originar din Sri Lanka, să supraliciteze și să ofere un preț cu 10% mai mare, ducând astfel prețul de vânzare la 20,196 milioane de euro. Joi dimineață, niciun alt ofertant nu s-a prezentat la tribunal, iar acest om de afaceri, aflat la conducerea unei companii de investiții imobiliare, BMB, înființată în 2004 cu un prinț din bogatul regat petrolier Brunei, a devenit astfel noul proprietar al imobilului. Saga acestei vânzări speciale nu s-a încheiat însă, deoarece cumpărătorul are la dispoziție două luni pentru a găsi fondurile necesare parafării tranzacției. „Rayo Withanage este proprietar începând de astăzi (n.r. –- ieri), dar trebuie să achite suma în următoarele două luni”, a confirmat Maxime Van Rolleghem, avocatul băncii olandeze Achmea Bank, creanțier al fostului proprietar - un cetățean olandez aflat în faliment. „Eram de un an în discuții cu el, încearcă să se organizeze pentru a achiziționa conacul dar nu reușea să strângă suma. Să sperăm că va reuși acest lucru pe ultima linie dreaptă”, a adăugat ea. Fostul proprietar, care achiziționase vila cu 12 milioane de euro de la o moștenitoare a lui Picasso, Catherine Hutin-Blay, în 2007, a cheltuit 10 milioane de euro pe lucrări de recondiționare. „Sunt dezamăgit, au existat vizite, oameni care au promis că vor veni să liciteze, însă nimeni nu a venit, deși aceasta este o proprietate care valorează cel puțin 30 de milioane de euro”, a spus Maxime Van Rolleghem.

Conacul Notre-Dame de Vie, locuit de văduva lui Picasso, Jacqueline Roque, până la sinuciderea ei în 1986, are vedere spre golful din Cannes și spre masivul muntos Esterel. Proprietatea este compusă din mai multe clădiri, care însumează 1.700 de metri pătrați locuibili, pe un teren de peste 3 hectare. Vila are o piscină, un teren de tenis, o casă a grădinarilor și diverse anexe. Conacul a fost achiziționat în 1961 de artistul spaniol Pablo Picasso, care a murit 12 ani mai târziu, pe 8 aprilie 1973.