Toate relațiile trec din când în când prin momente dificile. Dar dacă o relație trece prin prea multe momente nefaste, poate fi greu de salvat. Un terapeut a împărtășit trei moduri de a afla dacă relația ta ar putea eșua.

 

Aldrich Chan, terapeut și neuropsiholog, dezvăluie pentru Business Insider factorii care pot indica o criză în relație.

1. Îți critică caracterul

Este normal să simți frustrare sau enervare față de partenerul tău din când în când. Dar dacă tu sau partenerul tău răspundeți în mod repetat la aceste sentimente negative prin atacarea caracterului celeilalte persoane, acest lucru ar putea afecta iremediabil legătura voastră. Dacă, atunci când tu și partenerul tău vă certați, conversația se transformă în mod regulat în remarci jignitoare sau replici sarcastice, aceasta poate duce la o distanță emoțională între parteneri sau la resentimente.

 

2. Tace în momentele dificile

În timpul certurilor aprinse, unele persoane se pot simți copleșite și pot avea nevoie de o pauză pentru a-și procesa emoțiile înainte de a găsi o soluție cu partenerul lor. Este normal, și chiar util, să ceri spațiu pentru a face acest lucru. Dar dacă cineva tace fără să comunice nevoia de a face acest lucru mai întâi și îi oferă partenerului său doar tăcere, ar putea fi un semn că relația nu funcționează.

Acest comportament, denumit adesea „obstrucționism", poate eroda încrederea și conexiunea, deoarece îl lasă pe celălalt partener să se simtă nesigur în timpul unui moment important de tensiune.

 

3. Dezinteres faţă de îmbunătățirea legăturii

Toată lumea o dă în bară în relații, din când în când, reaprinzând accidental o ceartă pentru că nu s-a calmat suficient sau uitând să programeze o întâlnire pentru că a fost ocupată cu munca. Dar dacă tu sau partenerul tău considerați că nu mai aveți energia sau interesul de a face conexiunea mai puternică și mai durabilă, ar putea fi momentul să puneți capăt relației.

Dacă ai încercat de mai multe ori să comunici cu partenerul tău într-un mod clar și concis - și poate chiar ai schimbat unele lucruri pentru partenerul tău - dar acesta pare să se împotrivească tuturor încercărilor tale, atunci este un semn că nu funcționează.

Într-o dinamică sănătoasă, partenerii își cer scuze pentru greșeli și se străduiesc să investească în practici de consolidare a relației, potrivit lui Chan.