Medicamentul antiviral Remdesivir, administrat intravenos, va fi disponibil săptămâna aceasta pentru pacienţii Covid-19 din SUA aflaţi în stare foarte gravă.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) şi-a dat acordul pentru folosirea acestuia în regim de urgenţă, a anunţat duminică societatea producătoare, Gilead Sciences.

Un reprezentant al acestei companii, Daniel O'Day, a declarat într-un interviu acordat postului CBS News că aceasta va dona guvernului american întregul ei stoc de Remdesivir, adică aproximativ 1,5 milioane de fiole, adăugând că obiectivul Gilead Sciences este ca acest tratament să ajungă şi la pacienţii Covid-19 din afara SUA, în ţările care aprobă folosirea acestuia.

Cele 1,5 milioane de fiole înseamnă între 100.000 şi 200.000 de tratamente, în funcţie de durata administrării, ce poate fi de cinci sau zece zile, potrivit lui Daniel O'Day. El a mai spus că o parte din acest stoc poate fi accesibilă şi altor ţări, aşa cum Gilead a procedat şi în alte cazuri de studii clinice, posibilitate prevăzută în acordul dintre această companie şi Casa Albă.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a emis vineri o „autorizaţie de urgenţă'' pentru administrarea acestui tratament pacienţilor Covid-19, deşi conform unor studii clinice, eficacitatea sa nu este dovedită. Un studiu recent american a relevat totuşi o scurtare a timpului de însănătoşire în cazul unor bolnavi, astfel că FDA şi-a dat acordul pentru utilizarea Remdesivir pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare foarte gravă.