Un editorial din cotidianul El Pais, al jurnalistului Inigo Dominguez, s-a viralizat pe internet. „Eram fericiţi şi nu ştiam”, spune Dominguez, care remarcă transformarea prin care trece Spania şi nu numai.

Ce scrie Inigo Dominguez: „(...) Duminică m-am dus la chioşcul de lângă mine, dar vânzatorul speriat mi-a spus că va închide. M-a trimis puţin mai departe. Plănuiesc să merg într-o zi la chioşcul de ziare care a rămas deschis, într-o excursie aproape pe furiş în aceste vremuri, şi să-l văd pe acel om care cu un curaj eroic îşi face treaba. Dacă aş putea, i-aş duce măcar o bucată de jambon. N-am cumpărat vreodată de la el, dar acum vreau să-l văd îndeaproape şi să o fac cu ochi noi. Mi se întâmplă să simt asta faţă de oameni pe care cu greu i-am observat. Nu am văzut ce aveam în faţa noastră. Nici măcar pe vecinul de peste stradă, cu care am vorbit ieri pentru prima dată, din balcon, ca în clipurile italiene. (...)

Am avut o conversaţie şi cu brutarul. M-am dus devreme, era doar el şi mi-a înşirat un monolog parcă din Shakespeare. Mi-a zis: „Cred că este obligaţia mea să fiu aici, ca oamenii să poată cumpăra. Este o datorie”. M-am gândit la ce spunea Churchill, că democraţia este atunci când cineva bate la uşa ta noaptea, iar tu ştii că este omul care îţi aduce lapte. Aşa şi cu brutarul meu, care este un pilon neluat în seamă al sistemului. (...)

Îmi amintesc de o altă discuţie cu frizerul meu, înainte de a-mi imagina măcar vă vom experimenta o astfel de situaţie. Vorbeam despre cum brusc ceea ce ni se pare normal poate dispărea. El este venezuelean şi experimentase deja, mi-a povestit multe. Am rămas atunci cu o frază. Mi-a spus că îşi aminteşte de viaţa de dinainte de a veni aici, de oameni, de conversaţiile cu prietenii, de trecerea timpului. „Eram fericiţi şi nu ştiam”, a spus. Mi-aş dori acum să-l sun şi să-l întreb cum este, dar nu am numărul lui de telefon şi nici nu ştiu cum îl cheamă. Şi toate astea deşi el este frizerul meu în mod obişnuit. (...)”

Spania a ajuns la 2.182 de decese provocate de coronavirus, cu 462 astfel de cazuri doar în ultimele 24 de ore. În regiunea Madrid, cea mai afectată, morgile încep să se umple de corpuri neînsufleţite. Vicepremierul Carmen Calvo a fost spitalizată şi este suspectă de infecţie cu Covid-19.