Un nou studiu susține că face lumină în privința morții celebrului star de cinema și artist în arte marțiale, Bruce Lee. Actorul din „Enter The Dragon” a murit în iulie 1973, la vârsta de doar 32 de ani, după ce a suferit un edem cerebral, potrivit The Independent.

S-a crezut că edemul cerebral a fost o reacție la tranchilizantul care făcea parte dintr-un analgezic administrat lui Lee. Cu toate acestea, o echipă de cercetători a sugerat acum că edemul a fost cauzat de hiponatremie.

„Cu alte cuvinte, suntem de părere că incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee”, au scris oamenii de știință în lucrarea publicată în Clinical Kidney Journal.

Mai mulți factori sugerează că Lee ar fi consumat cantități neobișnuit de mari de lichide la acea vreme, din cauza dietei sale, care consta în multe sucuri și băuturi proteice, și a consumului de marijuana, care provoacă o sete crescută.

„Pe scurt, Lee avea mai mulți factori de risc care predispun la hiponatremie, care rezultă din interferența cu mecanismele homeostaziei apei care reglează atât aportul de apă, cât și excreția de apă”, au scris cercetătorii.

„Noi emitem ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei”.

Cercetătorii au concluzionat: „În mod ironic, Lee a făcut celebru citatul „Fii apă, prietene”, dar excesul de apă pare să-l fi ucis în cele din urmă”.