Obiceiul de a strânge mâna ca salut este posibil să dispară definitiv în urma pandemiei de coronavirus. În prezent, suntem sfătuiţi să nu ne mai atingem mâinile. În Iran oamenii se salută cu piciorul, în alte ţări îşi aruncă priviri sugestive.

Obiceiul de a strânge mâna unei persoane în semn de salut s-ar putea să dispară definitiv. În acest moment, peste tot în lume, medicii recomandă un contact cât mai redus. Asta înseamnă că salutul, care avea diferite forme în codul bunelor maniere, în funcţie de gradul de întâlnire, ar putea să nu mai existe şi pentru generaţiile următoare. În Iran, unde focarul a ucis peste 850 de oameni, un video arată că bărbarţii îşi ating picioarele, în loc de mâini.

Atât strângerile de mână, cât şi sărutul sunt folosite în toată Asia. Acolo, recomandarea a fost ca ele să fie înlocuite cu salutul de tip namaste, adică o ușoară plecăciune, în semn de respect cu palmele lipite una de cealaltă în dreptul pieptului. În Egipt, a apărut o rimă legată de descurajarea sărutului pe obraji, în special ca formă de salut între bărbați. În alte state, salutul a fost înlocuit cu un simplu ridicat de mână sau cu o privire sugestivă.

Potrivit Assyria Times, strânsul de mână datează din anul 1800 î.e.n., când regii babilonieni strângeau mâna unei statui a unuia dintre zeii veneraţi pentru a permite acestuia să-şi demonstreze autoritatea sau, în alte cuvinte, pentru a fi creat transferul de putere.