Întinerirea fără riscuri, un vis ce poate deveni realitate datorită unei terapii inovatoare anti-îmbătrânire care șterge semnele anilor prin reprogramarea celulelor. Un experiment s-a făcut pe mai mulți șoareci, care au fost întineriți fără riscul de a dezvolta boli.

 

Studiul a fost publicat în revista „Nature Aging” de către Institutul Salk din California, în colaborare cu compania Genentech din grupul Roche, scrie ANSA. Pentru a da înapoi ceasul biologic, cercetătorii au folosit un cocktail de patru molecule (Oct4, Sox2, Klf4 și cMyc, mai bine cunoscute sub numele de „factori Yamanaka") capabil să reprogrameze epigenetica celulelor, adică modificările chimice (ereditare sau dobândite ca urmare a mediului sau a stilului de viață) care îmbracă ADN-ul.

„Suntem încântați să putem folosi această abordare pe toată durata vieții pentru a încetini îmbătrânirea la animale: tehnica este sigură și eficientă la șoareci", spune Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Salk Institute: „pe lângă bolile legate de vârstă, această abordare poate oferi un nou instrument pentru restabilirea sănătății țesuturilor și a organismului prin îmbunătățirea funcției și rezilienței celulelor în diferite situații de boală, cum ar fi bolile neurodegenerative".

În 2016, cercetătorii au testat deja „elixirul tinereții” pe șoareci care sufereau de îmbătrânire prematură, iar mai recent au demonstrat că terapia poate accelera regenerarea musculară la șoarecii tineri. Alte grupuri de cercetare au încercat aceeași abordare pentru a îmbunătăți funcția țesuturilor și a organelor, cum ar fi inima, creierul și nervul optic. Însă, numeni nu a testat până acum eficacitatea și siguranța terapiei în cazul utilizării pe termen lung.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Institutul Salk au administrat cocktailul de molecule unor șoareci sănătoși cu vârste cuprinse între 15 și 22 de luni (echivalentul vârstei cuprinse între 50 și 70 de ani la om) și unor șoareci cu vârste cuprinse între 12 și 22 de luni (35 și 70 de ani la om), în timp ce un al treilea grup de șoareci cu vârste cuprinse între 25 de luni (echivalentul a 80 de ani la om) a fost tratat timp de o lună.

„Am vrut să verificăm dacă utilizarea acestei abordări pe o perioadă mai lungă de timp este sigură", spune Pradeep Reddy, cercetător la Salk Institute: „nu am constatat niciun efect negativ asupra sănătății, comportamentului sau greutății corporale".

 

La sfârșitul terapiei, niciunul dintre șoareci nu prezenta modificări ale celulelor sanguine, anomalii neurologice sau tumori.

Șoarecii mai bătrâni tratați timp de o lună nu au prezentat semne de întinerire, în timp ce șoarecii tratați timp de șapte până la zece luni și-au îmbunătățit atât epigenetica celulelor pielii și rinichilor, cât și moleculele metabolice „spion" din sânge. Cu toate acestea, efectele elixirului tinereții nu au fost vizibile la jumătatea tratamentului, ci doar la final. Acest lucru ar putea indica faptul că factorii lui Yamanaka nu numai că opresc acele ceasului biologic, ci chiar le întorc înapoi.