Prima clinică de psihoterapie standard şi terapie asistată de animale din România s-a deschis sâmbătă, la Cluj-Napoca. Șapte câini ajută la terapia celor mici, dar și a adulților.

Psihoterapeutul Andra Diaconu, fondatorul clinicii, spune că un câine de terapie este folosit în diverse jocuri și activități astfel încât să ajute beneficiarul, să îl motiveze să atingă obiectivele terapeutice.

„Am deschis prima clinică de terapie standard și terapie asistată de animale din România unde oferim servicii psihologice, terapie cognitiv comportamentală, logopedie. Terapia asistată de animale este terapie standard, dar în cadrul ședinței este inclus și un câine de terapie folosit în diverse jocuri și activități astfel încât să ajute beneficiarul, să îl motiveze să atingă obiectivele terapeutice. Ne adresăm atât copiilor tipici, dar și celor cu dizabilități sau cu diagnostic de tulburări din spectrul autist, lucrăm și cu adulți cu dizabilități sau tipici, persoane care suferă de tulburări emoționale precum depresie, anxietate, atacuri de panică. Avem o echipă de 7 câini de terapie, doi fiind atestați Pet Partners, lider la nivel internațional privind interacțiunea om – animal", a spus Diaconu.

Szello, o cățelușă Golden Retriever de 3 ani, se joacă într-o cameră a clinicii cu mai multe fetițe, atentă la indicațiile conductorului canin, Fulop Csilla.

„Cățeii sunt un factor motivator și, cumva, copiii au ca scop să îl atingă, să ajungă până la câine, să îi dea mingiuța. Interacționează foarte bine cu câinele, nu au frică, nu se feresc de câine, ceea ce este foarte important. Regula este că tot ceea ce se întâmplă trebuie să fie voluntar din partea beneficiarilor sau a copiilor. Scopul este ca un copil să se simtă în siguranță", a explicat Fulop, care se ocupă de 7 ani de terapia asistată de animale. Georgeta, una dintre mămicile care a venit cu fetița sa, Maria, la clinică susține că ideea este deosebită, astfel că s-a înscris din prima.

„Maria iubește foarte mult cățeii, i-ar adopta pe toți, i-ar aduce pe toți acasă. Terapia îi liniștește și îi ajută să se dezvolte", a spus aceasta.

O ședință de terapie asistată de animale durează 50 de minute, iar specialiștii stabilesc, în urma evaluării beneficiarului, numărul de ședințe, durata și frecvența lor pe săptămână.