Cel mai bătrân parașutist activ din Europa - 88 de ani - a împărtășit secretul prin care se menține în formă la vârsta sa: conștiința curată și somnul bun.

Bosniacul Ibrahim Kalesic, 88 de ani, se menține în formă sărind în mod regulat din avioane.

„Este un sentiment excelent", a declarat Kalesic, care a fost inițiat în acest sport în urmă cu peste 70 de ani.

La sfârșitul săptămânii trecute, a finalizat cel de-al 1.487-lea salt în timpul unei competiții de parașutism în orașul Bihac din vestul țării.

„Mă simt super, mă simt odihnit din punct de vedere psihic și mă bucur de o companie minunată", a declarat el pentru Reuters, adăugând că face exerciții zilnice timp de 15 minute, iar soția sa se asigură că este atent la dieta sa.

În tinerețe, Kalesic a urmat un curs de pregătire la un centru de zbor din Serbia, înainte de a deveni el însuși instructor de sărituri. În 1963, el a stabilit un record iugoslav sărind din avion la o altitudine de 5.500 de metri.

„Sunt cel mai bătrân parașutist activ din Europa", a declarat Kalesic, zâmbind. „Îmi doresc să continui cu acest lucru încă 10 ani, astfel încât să intru în cartea recordurilor mondiale ca parașutist bosniac".

Kalesic a făcut 21 de salturi în 5 zile luna trecută, în timpul unei competiții în orașul Prijedor din nord-vestul țării. Aeroclubul din Prijedor îi va împrumuta o parașută atâta timp cât are un certificat de sănătate valabil.

Cea mai mare dorință a sa este să obțină propria parașută și o alta pe care să o folosească pentru a antrena tineri.

„Sunt un pensionar fără mijloace pentru a cumpăra o parașută și mi-ar plăcea să am una pentru a-mi antrena elevii care m-ar înlocui apoi în competițiile de sărituri", a declarat Kalesic. El are o rețetă simplă pentru a se menține în formă la vârsta lui: „Parașutismul este un sport extrem și necesită concentrare. Pentru a fi bine concentrat, trebuie să dormi bine, iar pentru a dormi bine trebuie să ai conștiința curată că nu ai jignit sau făcut rău nimănui, iar apoi poți dormi fără coșmaruri și poți sări".