Regele Malaeziei a solicitat marţi o anchetă, criticând o reţea locală de supermarketuri pentru vânzarea unor şosete inscripţionate cu numele „Allah" într-unul dintre magazinele sale, informează AFP.

 

„Ar trebui întreprinsă o acţiune severă împotriva oricărei părţi găsite vinovată" după ancheta autorităţilor, a scris pe Facebook, Ibrahim Sultan Iskandar, un influent sultan miliardar cunoscut pentru exprimarea sa deschisă, care a fost investit rege în ianuarie.

În Malaezia, o monarhie constituţională unde capii familiilor conducătoare din cele nouă vechi regate ale ţării îl aleg pe unul dintre ei la fiecare cinci ani să domnească, islamul este religia oficială avându-l drept lider pe rege. Musulmanii constituie peste două treimi din populaţia de 34 de milioane de locuitori a ţării.

Această mustrare regală neobişnuită solicită malaezienilor să cultive armonia socială şi să se abţină de la discutarea unor subiecte sensibile precum religia, originea etnică sau monarhia. Religia şi chestiunile de natură etnică sunt subiecte spinoase în Malaezia, care s-a confruntat cu revolte rasiale sângeroase în 1961.

Şosetele având inscripţionat cuvântul „Allah" au fost puse în vânzare într-un magazin al lanţului KK Super Mart, stârnind un scandal după ce fotografii cu acestea au fost pe larg distribuite pe reţelele sociale. Musulmanii au găsit ofensatoare vânzarea acestui produs, mai ales în timpul Ramadanului.

„Luăm problema în serios. A fost întreprinsă o acţiune imediată pentru a opri vânzarea şosetelor în cauză", s-a scuzat KK Super Mart miercurea trecută într-un comunicat.

Furnizorul şosetelor, Xin Jian Chang, şi-a cerut la rândul său scuze explicând că „şosetele problematice făceau parte dintr-o încărcătură mai mare de 18.000 de perechi" comandată de o companie cu sediul în China.

„Contrar informaţiilor iniţiale, s-a confirmat că doar cinci perechi de şosete purtau cuvântul disputat", a precizat furnizorul.