Longevitatea lui Bobi, care a murit în luna octombrie în Portugalia după ce fusese desemnat în 2023 cel mai bătrân câine din toate timpurile, a stârnit îndoieli atât de mari încât organizaţia Guinness World Records a decis să suspende acest titlu pe durata unei anchete.

În timpul anchetei noastre, „am decis să suspendăm temporar titlurile de «record pentru cel mai bătrân câine în viaţă» şi «record pentru cel mai bătrân câine din toate timpurile»", a declarat un purtător de cuvânt de la Guinness World Records, care înregistrează recorduri la nivel mondial, precizând totodată că este vorba despre „o decizie temporară", au dezvăluit marţi surse familiarizate cu acest dosar, informează AFP.

Bobi a murit în octombrie la vârsta de 31 de ani şi 165 de zile, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guinness World Records, care îi acordase acel titlu în februarie 2023, după ce omologase longevitatea sa excepţională.

Bobi, un exemplar de Rafeiro do Alentejo, o rasă canină ce are în mod normal o speranţă de viaţă medie cuprinsă între 12 şi 14 ani, trăia înconjurat de pisici într-o casă din Conqueiros, un mic sat din centrul Portugaliei.

Animal de companie, cu blana maro, Bobi a evitat soarta tristă a celorlalţi căţei din generaţia lui, care au fost înmormântaţi după naştere. El a fost ascuns de copiii familiei, iar acest fapt i-a salvat viaţa.

Întrebat despre secretul longevităţii câinelui, stăpânul acestuia, Leonel Costa, nu a dat curs solicitărilor transmise marţi de AFP, însă a declarat în urmă cu un an că aceasta putea fi explicată prin mediul liniştit în care trăia Bobi şi „alimentaţia lui variată" preparată în casă şi care se baza pe „carne şi peşte".

Astăzi, vârsta lui Bobi ridică semne de întrebare, mai ales din cauza diferenţelor de culoare ale picioarelor sale ce apar între fotografiile lui din tinereţe şi fotografii mai recente, potrivit anchetei întreprinse de o revistă portugheză. Potrivit fotografiilor acestui câine apărute în mass-media, „el nu pare să prezinte semnele unui câine foarte bătrân", cu „probleme de mobilitate" sau chiar „de masă musculară", a declarat Miguel Figueiredo, un veterinar de la o clinică din Lisabona, contactat în urmă cu un an de AFP.