Fostul producător de film Harvey Weinstein primea îngrijiri medicale pentru dureri toracice la Spitalul Bellevue din Manhattan, marţi, la o zi după ce a fost declarat vinovat de un tribunal din New York de agresiune sexuală şi viol.

Odată unul dintre cei mai influenţi producători de la Hollywood, Weinstein, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit vinovat luni de agresiune sexuală, comisă în 2006 asupra fostei asistente de producţie Mimi Haleyi, şi de viol, comis în 2013 asupra actriţei aspirante Jessica Mann. Peste 80 de femei l-au acuzat Weinstein de agresiune sexuală. Fostul producător a negat toate acuzaţiile şi a declarat că toate actele sexuale au fost consensuale. Acuzaţiile au alimentat mişcarea #MeToo pe reţelele sociale în 2017, care a inspirat mai multe femei să acuze public bărbaţi influenţi de comportament neadecvat.

Juda Engelmayer, purtător de cuvânt al lui Weinstein, a anunţat luni că fostul mogul din lumea filmului a fost transportat la Spitalul Bellevue, care deţine o secţie în care sunt oferite îngrijiri medicale deţinuţilor. În cazul în care nu ar fi existat aceste probleme medicale, fostul producător ar fi fost transferat direct la închisoarea Rikers Island din New York.

Weinstein a rămas internat marţi, ca „măsură de precauţie'', după ce a acuzat dureri în piept şi va fi vizitat în a doua parte a zilei de avocaţii săi, a precizat Engelmayer. După verdictul de luni, Arthur Aidala, unul dintre avocaţii lui Weinstein, l-a citat pe clientul său spunând: „Sunt nevinovat. Cum se poate întâmpla aşa ceva în America?''.

În aşteptarea pronunţării de pe 11 martie, Weinstein riscă maximum 29 de ani de închisoare după verdictul completului de judecată în acest proces „istoric" desfăşurat la New York şi care a fost posibil datorită valului de denunţuri declanşate de mişcarea feministă MeToo, ale cărei reprezentante au aplaudat curajul „supravieţuitoarelor".

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că această condamnare a producătorului hollywoodian reprezintă un „mesaj foarte puternic''. „Cred că din perspectiva femeilor (...) este un mare câştig, transmite un mesaj foarte puternic'', a spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă la New Delhi.

El a afirmat că nu este un mare „fan'' al lui Weinstein, insistând asupra apropierii acestuia de democraţi. „Michelle Obama l-a adorat, Hillary Clinton l-a adorat'', a mai spus el.