Cercetătorii au ataşat dispozitive de monitorizare prin satelit unui număr de şase balene sudice din Noua Zeelandă şi invită publicul să le urmărească online traseul, informează DPA.

Este vorba despre o expediţie către Port Ross, la peste 400 de kilometri sud de Stewart Island din Noua Zeelandă, al cărei obiectiv este colectarea mai multor informaţii despre rutele de migraţii şi locurile de hrănire din largul apelor ale balenelor, a spus marţi Emma Carroll, cercetătoare principală în cadrul proiectului.

Oamenii de ştiinţă au ataşat dispozitive de localizare, au colectat mostre de piele şi au măsurat dimensiunile fiecărei balene cu ajutorul dronelor, a spus Carroll.

Monitorizarea arată că balenele sudice, care sunt denumite „tohora'' în limba maori, părăsesc Port Ross pentru perioada verii, sfidând însă predicţiile în ceea ce priveşte locul în care s-ar putea îndrepta apoi.

„Ne-am fi aşteptat să călătorească spre nord, către apele mai calde din apropiere de Noua Zeelandă şi Australia, unde bănuim să s-ar afla locul lor tradiţional pentru procurarea hranei'', a spus Carroll.

„Dar până acum, au înotat şi mai departe înspre sud către Antarctica aşa că nu ştim încă dacă vor reveni în nord la un moment dat''.

Cea mai mare ameninţare pentru balene o reprezintă schimbările climatice, a precizat ecologistul marin Simon Childerhouse.

„Alte populaţii de tohora din emisfera sudică nu se descurcă la fel de bine şi există temeri continue referitoare la modalitatea prin care schimbările climatice ar putea afecta cantitatea de hrană pe care o au la dispoziţie''.

Childerhouse a spus că balenele sudice au fost vânate aproape până la extincţie în anii 1800, când populaţia acestei subspecii a ajuns la doar 40 de exemplare. Până în 2009, populaţia de balene s-a refăcut, ajungând la 2.000 de exemplare.

Publicul poate urmări traseul balenelor pe site-ul tohoravoyages.ac.nz.