Prințesa Mako a Japoniei s-a căsătorit cu iubitul ei din facultate, Kei Komuro - pierzându-și astfel statutul regal.

 

În conformitate cu legislația japoneză, femeile din familia imperială își pierd statutul dacă se căsătoresc cu un om de rând, dar nu și bărbații. De asemenea, prințesa a renunțat la ritualurile obișnuite ale unei nunți regale și a refuzat plata oferită femeilor din familia regală la plecarea lor din familie. Mako este prima femeie din familia regală care a renunțat la ambele prerogative.

Se așteaptă ca, după căsătorie, cuplul să se mute în SUA, unde Komuro lucrează ca avocat. Mutarea a atras inevitabile comparații cu familia regală britanică Meghan Markle și Prințul Harry, ceea ce le-a adus porecla „Harry și Meghan ai Japoniei”.

La fel ca Meghan Markle, Komuro a fost supus unei examinări intense de când a fost anunțată relația sa cu prințesa Mako. Cel mai recent a fost criticat pentru că a purtat coadă de cal când s-a întors recent în Japonia. Unii au considerat coafura sa nepotrivită pentru cineva care urma să se căsătorească cu o prințesă.

Prințesa Mako a părăsit marți reședința sa din Tokyo pentru a-și înregistra căsătoria, înclinându-se de mai multe ori în fața părinților ei, prințul moștenitor Fumihito și prințesa moștenitoare Kiko. De asemenea, ea și-a îmbrățișat sora mai mică înainte de a pleca, a relatat agenția de știri Kyodo.

Mako s-a logodit cu Komuro în 2017, iar cei doi urmau să se căsătorească în anul următor. Dar căsătoria a fost amânată în urma unor știri despre problemele financiare ale mamei lui Komuro - se pare că aceasta ar fi luat un împrumut de la fostul ei logodnic și nu i l-ar fi rambursat.

Palatul a negat că întârzierea ar avea legătură cu acest lucru, deși prințul moștenitor Fumihito a declarat că era important ca problemele financiare să fie rezolvate înainte de căsătorie.