Radu Păltineanu, primul român care a traversat, pe bicicletă, Americile, pleacă într-o nouă aventură. El va traversa Groenlanda pe schiuri, iar la întoarcere, cu ajutorul voluntarilor, va planta 6.000 de copaci în județul Neamț.

După ce a traversat cele două Americi pe bicicletă, Radu Păltineanu pornește într-o nouă aventură, traversarea Groenlandei pe schiuri, pe o distanță de aproximativ 600 de kilometri. De această dată, în expediție îl va avea alături pe alpinistul Aurel Sălășan.

Traversarea Groenlandei pe schiuri va fi făcută de la vest spre est, între localitățile Kangerlussuaq și Tasilaq, pe o distanță de aproximativ 600 de km.

Plecarea va avea loc în a doua jumătate a lunii august, iar expediția va dura până la 26-30 de zile. În acest timp, cei doi vor înfrunta vânturi puternice și temperaturi de -25°C, fără a avea vreun sprijin din afară.

„Vreau să continui să explorez lumea fără mijloace de transport motorizate. Să merg pe bicicletă, schiuri, caiac etc. Am decis să mă concentrez pe zonele polare pentru că sunt cele mai afectate de încălzirea globală. Sunt zone mai dificile, care implică proiecte de anduranță și cu costuri ridicate, dar fac parte din obstacolele pe care oricum trebuie să le înfrunt în expediții, deci mă motivează. Voi fi într-o echipă cu Aurel Sălășan, care este un alpinist din Arad și are niște realizări foarte tari. Este un alpinist experimentat”, a declarat Radu Păltineanu.

Potrivit acestuia, a mai existat doar o singură echipă din România care a făcut acest gen de expediție, în 2010, formată din Constantin Lăcătușu și Cornel Coman, care a traversat insula pe o rută similară, de la est la vest. În 2017, o altă echipă mixtă româno-norvegiană, compusă din Magne Skovli și Florin Nechita, a traversat insula în sens invers, vest-est.

Experiența pe care Radu o acumulează în expediții, poveștile și lecțiile pe care le învață, vor fi prezentate în școli, în cadrul unui program de educație non-formală. La întoarcere, cu ajutorul voluntarilor, aproximativ 6000 de copaci vor fi plantați în județul Neamț.Radu Păltineanu este primul român care a traversat Americile pe bicicletă, din Alaska până în Țara de Foc, ajungând la „Capătul Lumii”. S-a născut în Iași, dar a copilărit la Piatra-Neamț. La vârsta de 15 ani a emigrat, împreună cu familia, în Canada, unde a absolvit studiile în inginerie Software la Universitatea McGill, una dintre cele mai prestigioase universități canadiene.

Radu a plecat în luna august 2015 din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, în apropierea Oceanului Arctic. A pedalat peste 34.000 de km prin toate țările și teritoriile continentelor Americane (22 de țări și 1 teritoriu), din extrema nordică a Alaskăi până în insula Navarino din extrema sudică a continentului Sud American. Ceea ce inițial trebuia să dureze nouă luni s-a transformat într-o călătorie de 3 ani, două luni și 18 zile, dar Radu Păltineanu a reușit, iar pe 22 octombrie 2018 a devenit primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă.

Pentru acea expediție a fost numit European Adventurer of the Year 2018.