O sută de practicanţi din cincisprezece ţări, inclusiv din Franţa, Germania sau Vietnam, au participat în acest weekend în Mumbai la prima ediţie a campionatului mondial de mallakhamb, o străveche disciplină sportivă din India.

 

Purtând o simplă lenjerie de corp de culoare neagră, Pavel Kalina îşi răsuceşte corpul musculos în vârful unui stâlp din lemn care se înalţă într-o sală din Mumbai, prezentând o serie de posturi în aplauzele publicului prezent la prima ediţie a campionatului mondial de mallakhamb, disciplină puţin cunoscută în afara Indiei. Apărut în vestul Indiei, acest sport tradiţional, ale cărui mărturii scrise datează din secolul al XII-lea, seamănă cu gimnastica şi yoga. De aici şi numele său, „yoga pe stâlp".

„O fac pentru că sunt nebun'', a declarat pentru AFP Pavel Kalina, un ceh în vârstă de 55 de ani care îşi recapătă cu greu suflul după cele două minute foarte intense ale evoluţiei sale pe stâlpul acoperit cu ulei de ricin pentru limitarea frecării cu pielea.

„Ca să fiu sincer, este ca o tortură, însă trebuie s-o fac pentru că am multă energie de consumat", a adăugat fostul gimnast care a început să practice mallakhamb în urmă cu zece ani.

„Malla înseamnă luptător, iar khamb semnifică stâlp", a explicat Uday Deshpande, în vârstă de 65 de ani, organizator al evenimentului şi cel mai cunoscut practicant din India al acestei discipline. „Stâlpul măsoară opt picioare şi jumătate (2,6 metri). Este neted, foarte fin şi plat în partea superioară", a continuat el.

Practicanţii mallakhamb prezintă diverse exerciţii acrobatice succesive, ce evocă diverse posturi yoga. „În absenţa partenerului lupta se dă împotriva (stâlpului)'', a adăugat Deshpande. Bărbaţii, în mare parte în costume de baie, iar femeile purtând îmbrăcăminte de gimnastică, efectuează exerciţii acrobatice pe cilindrul cu circumferinţa de 35 centimetri sub ochii uimiţi ai spectatorilor. Nu este vorba doar de forţă fizică, a explicat Deshpande. „Practicarea yoga la sol prezintă numeroase beneficii pentru meditaţie, respiraţie şi concentrare", a declarat el pentru AFP. „Practicarea yoga la opt picioare deasupra solului întăreşte încrederea în sine, curajul", a precizat organizatorul. Scopul acestor campionate este promovarea pe plan mondial a disciplinei. Deshpande speră că mallakhamb va fi prezent într-o bună zi la Jocurile Asiatice şi, de ce nu, la Jocurile Olimpice. „Ne dorim să răspândim acest aspect al culturii tradiţionale indiene", a continuat el.

O variantă a mallakhamb este practicată pe o frânghie. „Conferă un sentiment de împlinire şi dezvoltă forţa şi flexibilitatea", a declarat iraniana Faezeh Jalali, în vârstă de 39 de ani. „Este uimitor ce poate face corpul uman'', a adăugat practicanta acestei variante de mallakhamb.