Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe și William G.Kaelin Jr. împart premiul Nobel pentru medicină și fiziologie, distincție decernată anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii.

Cei trei cercetători au fost premiați pentru descoperirile privind ”modul în care celulele percep și se adaptează diferențelor de nivel al oxigenului din mediu”.

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au identificat mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variațiile nivelului de oxigen. Printre aplicațiile descoperirilor lor se numără și posibilitatea stopării dezvoltării diferitelor tipuri de tumori canceroase. William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998. Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford. Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Și a obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Până acum numai 12 femei au fost premiate pentru medicină. Cel mai tânăr laureat al premiului pentru medicină a fost Frederick G Banting, care a primit distincția în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Vârsta cea mai înaintată la care un savant a fost premiat pentru medicină a fost de 87 de ani, în 1966, când Peyton Rous a primit recunoașterea descoperirii virusurilor care cauzează tumori.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. Este una dintre cele cinci distincții stabilite încă din 1895 prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie și a ținut să marcheze astfel realizările din domeniu. În 2019, valoarea fiecărui premiu Nobel Prize este de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro. Cei trei premianți pentru Medicină și fiziologie vor împărți suma primită.

Sezonul Nobel 2019 a debutat luni, iar, anul acesta, vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce trofeul de anul trecut a fost anulat, pe fondul unui scandal sexual. Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru premiul pentru pace.