Filmul „God's Own Country”, de Francis Lee, cu actorul român Alec Secăreanu, a fost nominalizat la premiile BAFTA 2018, anul acesta, lider în topul selecțiilor fiind lungmetrajul fantasy The Shape of Water”, de Guillermo del Toro.

Lungmetrajul cu tematică gay „God's Own Country”, de Francis Lee, a fost nominalizat la premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, alături de „Darkest Hour”, de Joe Wright, „The Death of Stalin”, de Armando Iannucci, „Lady Macbeth”, de William Oldroyd, și „Paddington 2”, de Paul King. „Tărâmul binecuvântat/ God's Own Country” prezintă povestea de dragoste dintre un fermier britanic și un migrant român, interpretat de Alec Secăreanu. Filmul a primit premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance 2017, dar și premiul special al juriului la Festivalul Transilvania (TIFF), anul trecut. De asemenea, „God's Own Country” a primit marele premiu al galei British Independent Film Awards 2017, cel pentru cel mai bun film independent britanic, precum și trofeele pentru cel mai bun actor (Josh O'Connor), cel mai bun scenarist debutant (Francis Lee) și cel mai bun sunet. Filmul lui Guillermo del Toro „The Shape of Water” conduce, cu 12 selecții, în topul nominalizărilor la premiile BAFTA de anul acesta, a anunțat, marți, organizatorul galei, British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). De asemenea, drama „Darkest Hour” și comedia „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” au primit câte nouă nominalizări, iar „Blade Runner 2049” și „Dunkirk” au primit câte opt. Premiul BAFTA pentru cel mai bun film va fi disputat de peliculele „Call me by your name”, de Luca Guadagnino, „Darkest Hour”, de Joe Wright, „Dunkirk”, de Christopher Nolan, „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, și „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, recent recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj-dramă.

Sally Hawkins ("The Shape of Water"), Frances McDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Annette Bening ("Film Stars Don't Die in Liverpool"), Margot Robbie ("I, Tonya") și Saoirse Ronan ("Lady Bird") au fost nominalizate la premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol principal.

În afară de nominalizarea primită de Sally Hawkins, lungmetrajul „The Shape of Water”, care, duminică, a fost recompensat cu două premii Globul de Aur, a mai primit nominalizări la premiile BAFTA pentru cea mai bună imagine, cele mai bune costume, cele mai bune efecte vizuale, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu original. La premiul BAFTA pentru cel mai bun rol principal masculin au fost nominalizați actorii Daniel Day-Lewis („Phantom Thread”), Gary Oldman („Darkest Hour”), Daniel Kaluuya („Get Out”), Jamie Bell („Film Stars don't Die in Liverpool”) și Timothee Chalamet („Call me by your name”). În afară de Guillermo del Toro, la premiul BAFTA pentru regie au mai fost nominalizați Denis Villeneuve („Blade Runner 2049”), Luca Guadagnino („Call me by your name”), Christopher Nolan („Dunkirk”) și Martin McDonagh („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). Lista completă a nominalizărilor poate fi găsită pe site-ul BAFTA. Gala de decernare a premiilor BAFTA va avea loc la Royal Opera House din Londra, pe 18 februarie.