Pe 25 mai 1827, la Paris, românul Petrache Poenaru a brevetat „condeiul portăreţ”, dar invenția lui nu a fost produsă niciodată în serie. Waterman, apoi Parker, au preluat ideea lui Petrache Poenaru şi s-au impus pe piaţa internaţională a stilourilor.

Tânărul Petrache Poenaru, ajuns la studii în Viena, apoi la Paris, brevetează primul toc rezervor din lume, pe 25 mai 1827.

Caligraful Carmen Nistor, care este şi o colecţionară de stilouri, a încearcat să-l readucă în atenţia publică pe Petrache Poenaru şi „condeiul portăreţ” cu un curs de caligrafie dedicat inventatorului. Totuşi, invenţia lui Poenaru nu a ajuns să fie produsă în serie şi s-a păstrat doar schiţa şi brevetul. Waterman, apoi Parker, au fost cei care au preluat ideea inventatorului român şi s-au impus pe piaţa internaţională a stilourilor.

„Are o sută de ani acesta. Placat cu aur, este un Waterman 52. Mi-am dorit foarte mult modelul acesta pentru că este un stilou iconic. Este un stilou care are peniţă flexibilă, nu se mai fabrică aşa ceva acum, scrie fenomenal”, spune Carmen Nistor de la Academia de Caligrafie.

În România există „urmaşi” ai lui Petrache Poenaru.

„Erau şi cei pe care îi ştiam înainte de la Flaro, încă mai produc instrumente de scris, cu suprindere am aflat şi eu. Şi există un producător român de stilouri Poenari, eu am un exemplar. Şi aici sunt stilouri masive”, mai spune Carmen Nistor.

Pe lângă invenţia „condeiului portăreţ”, Petrache Poenaru mai este cunoscut ca primul român care a călătorit cu trenul, secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu, dar şi participant activ al Revoluţiei române de la 1848.