O echipă de arheologi din Peru a dezgropat, în urma unor săpături extinse la complexul preincaş Cajamarquilla, situat la est de Lima, rămăşiţele a opt copii şi a 12 adulţi care se pare că au fost sacrificaţi cu circa 800 - 1.200 de ani în urmă, au precizat marţi cercetătorii, potrivit Reuters.

Rămăşiţele au fost descoperite în exteriorul unui mormânt subteran, unde echipa de la Universitatea San Marcos din Peru a dezgropat în noiembrie o mumie antică, despre care se crede că ar fi fost de rang nobiliar, legată cu funii, în poziţie fetală.

Arheologul Pieter Van Dalen a spus că trupurile, unele mumificate, iar altele schelet, erau înfăşurate în mai multe straturi de textile ca parte dintr-un ritual străvechi prehispanic şi au fost probabil sacrificate pentru a însoţi mumia principală.

„Pentru ei, moartea nu era sfârşitul, ci mai degrabă tranziţia către un univers paralel în care trăiau morţii'', a declarat Van Dalen cu prilejul unei conferinţe de presă. „Credeau că sufletele morţilor deveneau protectori ai celor în viaţă''.

Van Dalen a spus că acest ritual de înmormântare era unul cunoscut, menţionând mormântul Lordului de Sipan, un conducător care a trăit în urmă cu 1.700 de ani, descoperit alături de copii şi de adulţi sacrificaţi.

„Este exact ceea ce credem şi propunem în cazul mumiei de la Cajamarquilla, care ar fi fost înmormântată alături de aceşti oameni'', a spus el. „Ca parte din ritual, au fost descoperite dovezi ale violenţei pe trupurile unora dintre indivizi''.

Yomira Huamán, membră a echipei, a spus că, alături de obiectele funerare, au mai fost descoperite artefacte muzicale, cum ar fi „zampońa'', un instrument de suflat de origine andină, prevăzut cu mai multe tuburi din lemn de forma unor fluiere.

„Cercetările noastre sugerează că mumia din Cajamarquilla ar fi fost un bărbat de aproximativ 35 de ani. Trupul lui nu avea organe interne, ceea ce înseamnă că a fost eviscerat după moarte'', a spus ea.

În Peru se află sute de situri arheologice ale unor culturi care s-au dezvoltat înainte şi după Imperiul Incaş şi care dominau în urmă cu 500 de ani partea sudică a continentului cuprinsă între sudul Ecuadorului şi Columbia până în centrul Chile.